Τουρισμός: Υποτονικό καλοκαίρι σε όλη τη χώρα – Μείωση κατά 10% τον Ιούνιο στη Χαλκιδική

Όταν στις 11 Δεκεμβρίου του 2018 η πρώην υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, χτυπούσε το καμπανάκι λήξης των εργασιών της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ημέρα που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα και έκανε εκτιμήσεις για τις χρονιές ρεκόρ που έρχονται αναφορικά με τον τουρισμό στη χώρα μας, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την υποτονικότητα του φετινού καλοκαιριού.

Μπορεί πέρυσι η τουριστική κίνηση να χάρισε διάπλατα χαμόγελα στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό καθώς τη χώρα μας επισκέφτηκαν 30,1 εκατ. τουρίστες, ώστοσο, φέτος, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, φαίνεται να γυρνάμε δύο χρόνια πριν, όταν την Ελλάδα επισκέφτηκαν 27, 19 εκατ. τουρίστες, εκτός κρουαζιέρας, ως απόρροια μίας σειράς γεγονότων.

«Μετά τον Μάιο που καταγράφηκε μείωση στις πληρότητες κατά 20% βλέπουμε πως και ο Ιούνιος ξεκινά με υστέρηση 10% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Φέτος είναι μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Οι πληρότητες είναι στο 70%, ποσοστό που αφορά την πλειονότητα των τουριστικών προορισμών και αγγίζει και τη Χαλκιδική» αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Ανησυχίες διατυπώνονται και για τους δημοφιλείς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατά τους οποίους, εκτιμάται πως εντονότερη θα είναι η απουσία τουριστών από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο σε σχέση με άλλες χρονιές.

 

Λιγότερο ανταγωνισιτική η Ελλάδα

Την ίδια ώρα τα χέρια τους φαίνεται να «τρίβουν» οι Τούρκοι που ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και φέτος, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να είναι η χρονιά τους. Παράλληλα υπάρχει υπερπληθώρα προσφορών και μάλιστα συχνά, πιο οικονομικών, από χώρες της Μεσογείου, ενώ οι επανειλημμένες εκκλήσεις από τους ξενοδόχους προς την κυβέρνηση για ελάφρυνση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να γίνει η χώρα μας περισσότερο ανταγωνιστική δεν εισακούστηκαν.

Για υπερφορολογημένο και άρα ανελαστικό περιβάλλον, στο οποίο αναπτύσσονται οι τουριστικές επιχειρήσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ απαιτείται «φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία, αφού θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι όποιες αποσπασματικές κινήσεις επιμέρους μείωσης φορολογικών συντελεστών δε λύνουν κανένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά όχι στα ποτά για παράδειγμα. Αυτό που χρειάζεται, αυτό που χρόνια ζητάμε, είναι ένας συνολικός σχεδιασμός, μια συγκροτημένη πολιτική γύρω από το ζήτημα της φορολογίας. Συγκεκριμένη στρατηγική, που θα αντιλαμβάνεται ότι όταν φορολογούμε τον τουρισμό, φορολογούμε τις εξαγωγές τις χώρας».

 

Χαμηλές πτήσεις στα περισσότερα νησιά

Χαμηλότερες είναι επί του παρόντος οι κρατήσεις τόσο στη Θάσο και στη Σαμοθράκη, όσο και στις Σποράδες, με τους ξενοδόχους να αναμένουν εναγωνίως τη ροή των κρατήσεων των επόμενων εβδομάδων.

Ακόμη και σε νησιά όπως η Μύκονος, που αποτελεί μία από τις καλύτερες χρηματοδοτικές κάνουλες για την ελληνική οικονομία, εντοπίζεται μειωμένη έλευση τουριστών. Καλύτερα φαίνεται να τα πηγαίνουν τα νησιά του Ιονίου, με αιχμή του δόρατος την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Σημαντική ζήτηση καταγράφεται φέτος από Βρετανούς τουρίστες, ενώ οι ανακαινίσεις και οι προσθήκες νέων ξενοδοχείων, κυρίως, στην Κέρκυρα, που αποτελεί διαχρονικά ισχυρό τουριστικό παίκτη, αποτέλεσαν δέλεαρ.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως στο παχνίδι δυναμικά έχουν μπει την τελευταία διετία και τα «εναλλακτικά» καταλύματα των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, που κερδίζουν μερίδιο από την τουριστική πίτα.

 

Εκλογές και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Πάντως, σύμφωνα με εκπροσώπους του τουρισμού, η εκλογική διαδικασία δεν αναμένται να επηρεάσει την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, δεδομένου ότι οι ξένοι τουρίστες, στην πλειονότητα τους, έχουν κλείσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Διαφορετικά είναι τα πράγματα για τον εσωτερικό τουρισμό που επηρεάζεται από τον παράγοντα «εκλογές».

Στο μεταξύ, οι τουριστικοί φορείς κρίνουν ότι το καλοκαίρι του 2019 θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για την υψηλή σεζόν. Σημειώνεται πως οι ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική Ευρώπη, αποτελούν το λόγο που ακόμη και οι Ευρωπαίοι, πχ. οι Γερμανοί – βασικοί αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού – που παραδοσιακά προγραμματίζουν πολύ νωρίτερα τις διακοπές τους, φέτος τις μεταθέτουν για αργότερα.

Πηγή: www.voria.gr

error: Content is protected !!