Τουρκία: 40 δισεκ. δολάρια για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024

Αύξηση κατά 150% σε σύγκριση με τον φετινό

Περισσότερα από 40 δισεκ. δολάρια θα διαθέσει η Τουρκία για τον αμυντικό της προϋπολογισμό για το 2024, γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση κατά 150% σε σύγκριση με τον φετινό, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Το 2023 η Τουρκία διέθεσε περίπου 16 δισεκ. δολάρια για την άμυνα και την ασφάλειά της. Ο Γιλμάζ είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να διπλασιάσει τις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας, φτάνοντας τα 11 δισεκ. δολάρια από 6 δισεκ. που είναι σήμερα. Πρόσθεσε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα αυξήσει την αυτάρκειά της στο 85%, από 80% που ήταν τη φετινή χρονιά.

Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην αυτάρκειά της και έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια στην αμυντική βιομηχανία της.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε επίσης την παράταση της εντολής με την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να κάνουν διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ για άλλα δύο χρόνια.

Η εντολή δόθηκε για πρώτη φορά το 2013, όταν ήταν σε εξέλιξη η διεθνής εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ανανεωνόταν έκτοτε κάθε χρόνο, μέχρι το 2021, όταν χορηγήθηκε διετής ανανέωση.

 «Είναι βασικό για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, με βάση το διεθνές δίκαιο, εναντίον κάθε είδους κινδύνου, απειλών ή ενεργειών που μπορεί να συνιστούν απειλή» αναφέρεται στο κείμενο που φέρει την υπογραφή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κείμενο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία. Το άρθρο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης. «Ως εθνικιστής, δεν θέλω να πατήσουν το πόδι τους στο τουρκικό έδαφος ξένες δυνάμεις», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters