Τουρκία: Έβαλαν συναγερμό στον… καφέ και τις σοκολάτες

Ακόμα και ο πιο πλούσιος Τούρκος που κατανάλωνε έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, ενώ φυσικά κατάσταση για τους απλούς πολίτες είναι αβίωτη

Πρωτοφανείς είναι οι εικόνες ανέχειας καταγράφονται στην Τουρκία, με την εφημερίδα Σοτζού να παρουσιάζει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο… αντικλεπτικά συστήματα στα τυριά, στον καφέ, στις σοκολάτες, στο ηλιέλαιο, στους ξηρούς καρπούς στα σούπερ μάρκετ, καθώς τα προϊόντα έχουν ακριβύνει τόσο πολύ που ο κόσμος δεν μπορεί να τα αγοράσει.

Συναγερμός επικρατεί και στις λαϊκές, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, με τα κηπευτικά να έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, αλλά και άλλα χρειώδη όπως βρεφικό γάλα αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης.

Η υποτίμηση της τουρκική λίρας στην Τουρκία έχει ξεπεράσει το 45 – 50% κι ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 17%, όπως σχεδίαζε ο Ερντογάν, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές κατά… 55% κάτι που δεν περίμενε το οικονομικό επιτελείο.

Μάλιστα, ακόμα και ο πιο πλούσιος Τούρκος που κατανάλωνε έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, ενώ φυσικά κατάσταση για τους απλούς πολίτες είναι αβίωτη.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα μόνο μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 17% σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία.

«Για μια περίοδο θα πρέπει να υποστούμε την καμπούρα του πληθωρισμού» παραδέχθηκε δε ο Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει την υπόσχεσή της για την καταπολέμησή του.

«Μάς λέει ότι θα έχουμε την καμπούρα του πληθωρισμού και  παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ακρίβεια. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνονται οι τιμές… Ο Ερντογάν είναι σαν το σούπερ μάρκετ. Μια λέει το ένα, μια το άλλο. Διαθέτει ό,τι ψάχνεις!» σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος του κόμματος DEVA και πρώην συνεργάτης του Ερντογάν Αλί Μπαμπατζάν.

in.gr