Τουρκία: Συλλήψεις 192 ανθρώπων για σχέσεις με τον Φ. Γκιουλέν

Νέες επιχειρήσεις της αστυνομίας μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 192 ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Hurriyet, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιχειρήσεις της αστυνομίας με στόχο υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν πραγματοποιούνται τακτικά έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα και πρόσφατα κορυφώθηκαν. Οι αρχές στην Κωνσταντινούπολη και στα Άδανα διέταξαν την σύλληψη περισσότερων από 100 υπόπτων στρατιωτικών την περασμένη εβδομάδα.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι διέταξε την σύλληψη 50 υπόπτων στρατιωτικών -τρεις υπολοχαγοί και 47 λοχίες- καθώς και 55 ανθρώπων που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο κινητό ByLock, έγραψε η εφημερίδα.

Η Τουρκία απαγόρευσε το ByLock έπειτα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα λέγοντας ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν την χρησιμοποίησαν για να επικοινωνήσουν την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, όταν έγινε η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 250 ανθρώπους.

Ο Γκιουλέν, ένας πρώην σύμμαχος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε ανάμειξη και έχει καταδικάσει την απόπειρα.