Τριπλή «λυπητερή» από την εφορία στο τέλος Αυγούστου 
Δύσκολο φθινόπωρο περιμένει τους φορολογούμενους με το πρώτο και… τριπλό ραντεβού της εφορίας να είναι προγραμματισμένο για το τέλος του μήνα!
Ο φετινός «μαραθώνιος» των φόρων ξεκίνησε με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν τον Μάιο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στους λογαριασμούς 6,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, συνεχίστηκε τον Ιούλιο, οπότε και οι φορολογούμενοι κατέβαλαν στην εφορία περί τα 4 δισ. ευρώ ενώ θα ακολουθήσει και… “καυτό” φθινόπωρο! Ειδικότερα, έως τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να πληρωθούν:
• η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ
• η δεύτερη δόση Επιστρεπτέων Προκαταβολών από περίπου 700.000 επιχειρήσεις, ή οι δύο πρώτες δόσεις από όσες πήραν παράταση έως το τέλος Αυγούστου
• η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος (για όσους πλήρωσαν την πρώτη) ή πρώτη και δεύτερη μαζί, από τους φορολογουμένους που θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τις 30 Αυγούστου.
Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί και ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους, στο τέλος του 2022, αλλά και τα αυξημένα για φέτος κονδύλια που θα πληρώσουν για ΦΠΑ και ΕΦΚ, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Την ώρα δηλαδή, που το «κύμα» ακρίβειας σαρώνει τα εισοδήματα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν έναν ακόμη «φουσκωμένο» λογαριασμό ύψους 24,514 δισ. ευρώ για άμεσους και έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ).
Τα έσοδα αυτά, βεβαία, διασφαλίζουν την συνέχιση των μέτρων στήριξης της οικονομίας ενώ επιπλέον κονδύλια προκύπτουν κι από την ανάπτυξη των ψηφιακών πληρωμών. Εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, φέτος, θα σπάσουν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 60 δισ. ευρώ από τα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και τα 44 δισ. ευρώ το 2019. Μόνο τον Ιούνιο οι συναλλαγές ήταν αυξημένες κατά 36% με την αξία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπερνάει ήδη τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στο ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα καταλαμβάνουν το 30%-40% των συνολικών. Τον Ιανουάριο οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα διαμορφώθηκαν στο 17,6% τον Ιανουάριο, στο 30% τον Φεβρουάριο, 39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο και 36,5% τον Μάιο.
Την ιδία ώρα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την «one line» διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τερματικά POS από το νέο έτος. Με το τρόπο αυτό η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος και το χρόνο έκδοσης της απόδειξης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη αφού όλα αυτά τα στοιχεία θα μεταβιβάζονται αυτόματα στην ΑΑΔΕ. Με το νέο σύστημα η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η Εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας), πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους είτε να μην εκδίδουν απόδειξη είτε να εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο από το πραγματικό ποσό που εισέπραξαν. Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις αγαθών η την παροχή υπηρεσιών μέσω καρτών από επαγγελματίες η επιχειρήσεις και έτσι να προσδιορίζουν το ύψος του τζίρου και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο.
Πηγή: protothema.gr