Τρεις σκελετούς «αποκάλυψε» η αρχαία γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας

Απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο, η τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας να αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες σε αρχαιολόγους, η σαρκοφάγος, που ζυγίζει πάνω από 30 τόνους, αποκάλυψε  μόνο τρεις σκελετούς, οι οποίοι βρέθηκαν στο πλημμυρισμένο εσωτερικό της.

Σύμφωνα με την  εφημερίδα «Αλ Αχράμ», η Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι πρόκειται για τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια μάχης.

Ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε ότι η ηλικία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη -αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. – 642 μ.Χ.).

Ένας από τους παρευρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών φέρει τραύμα από βέλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νερό που πλημμύρισε τη σαρκοφάγο  προερχόταν από μία τρύπα που είχε διαπεράσει τον γρανίτη. Τέλος, μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί εύρεση κτερισμάτων.

Το άνοιγμα της σαρκοφάγου έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι. Το τεράστιο εύρημα βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας.

Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.

error: Content is protected !!