Τσίπρας από Thessaloniki Summit: Πρωτοβουλίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά και με θετικό πρόσημο από πέρυσι. Το τοπίο γύρω μας είναι πιο φωτεινό», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 3ο Thessaloniki Summit, πριν λίγο, προσθέτοντας ότι όσα είχε πει από το ίδιο βήμα πέρυσι, έγιναν πράξη.

Οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν, η χώρα για πρώτη φορά μετά 8 χρόνια βρίσκεται επιτέλους εκτός μνημονίων, τόνισε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος η κυβέρνηση έχει στα χέρια της σημαντικά εργαλεία.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον πολύ πιο αισιόδοξο και αυτό θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά και στο φετινό προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, αλλά σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων. Όχι μόνο για τους πιο αδύναμους, για πρώτη φορά, αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα», όπως είπε.

Βήμα – βήμα αποκαθιστούμε τις απώλειες της κρίσης, τόνισε, αναφερόμενος στη μείωση της ανεργίας, αν και όπως είπε έχουμε δουλειά ακόμη. Είπε ακόμη ότι οι εξαγωγές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, και ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι ξένες άμεσες επενδύσεις, ενώ σημειώθηκε αύξηση στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία. Μάλιστα για το τελευταίο είπε ότι στόχος είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας να ανέβει μεσοπρόθεσμα στο 12% του ΑΕΠ, γι αυτό χρειάζεται ειδική στρατηγική. Αναφέρθηκε ακόμη στην πολύ μεγάλη σημασία που έχει η τουριστική βιομηχανία για τη χώρα και τα ρεκόρ που σημειώνονται. Αναφορά έκανε και στο χώρο της οικοδομής «που έχει αρχίσει και πάλι να παίρνει τα πάνω του».

Είπε ακόμη ότι τα νέα από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από το EWG είναι ιδιαίτερα θετικά. «Για μια ακόμη φορά θα διαψευσθούν όσοι προεξοφλούσαν περικοπή συντάξεων και όσοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που είχα εξαγγείλει στο πλαίσιο της ΔΕΘ», σημείωσε.

 

Για τη διαβαλκανική συνεργασία

Σε ότι αφορά τα θέματα της βόρειας Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δουλεύουμε με σχέδιο», «όλες μας οι επιλογές εντάσσονται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό αναβάθμισης της οικονομικής προοπτικής της Β. Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας ενώπιον ηγετών της Βαλκανικής που συμμετέχουν επίσης στο summit, υπογράμμισε ότι το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, το μέλλον της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας. «Δεν μπορούν να έχουν την πλάτη γυρισμένη στις βαλκανικές χώρες, αντιθέτως πρέπει να έχουν την αγκαλιά τους ανοιχτή σε αυτές τις χώρες», τόνισε.

Θέλουμε ένα μέλλον συνεργασίας και συνανάπτυξης και όχι άγονου ανταγωνισμού. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από τη θέση του πρωταγωνιστή των εξελίξεων, τόνισε.

 

Πρωτοβουλίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Μίλησε για 3 διαδικασίες που συνοδεύουν το όραμα για μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα βαλκάνια, σημειώνοντας πως ήδη εξετάζονται μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πρωτοβουλίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία Πλαισίου Ανάπτυξης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας.

Ο στόχος όπως τόνισε, είναι η προώθηση αρχικά ήπιων δράσεων ενίσχυσης της παραγωγικής πρωτοβουλίας στη ΝΑ Ευρώπη και σε δεύτερο χρόνο δράσεων υποστήριξης των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής. Όπως είπε, οι πρωτοβουλίες αυτές θα αποφασιστούν έπειτα από διάλογο και με την επιχειρηματική κοινότητα.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη οικοσυστήματος υποδομών στη Β. Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

 

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Σε ότι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε ότι η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα έχουν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο γιατί αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα αναπτυξιακού δυναμικού αλλά και το βραχίονα που είναι κρίσιμος για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά μας ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει διεθνές πρότυπο επίλυσης διαφορών, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της αλλά κοιτώντας κατάματα το μέλλον και τις δυνατότητες που έχει μπροστά της.