Τσίπρας από Θεσσαλονίκη

Για το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, που είναι γνωστό και ως Growth Strategy, και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, για να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο σε όλη τη χώρα, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Το σχέδιο αυτό, είπε, θα αναλύεται τόσο κλαδικά και τομεακά όσο και σε τοπικούς – περιφερειακούς άξονες, “γιατί η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται εκ των άνω ούτε διατάσσεται, αλλά χρειάζεται τη σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων με τον κόσμο της εργασίας σε μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού πλούτου που θα διανέμεται δίκαια”, όπως επισήμανε.

Η κυβέρνηση και ιδίως τα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία είναι σε ανοιχτό διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και εξετάζει κάθε αίτημα και πρότασή τους και ο πρωθυπουργός ανέφερε μια σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της περιφερειακής βιομηχανίας που είναι οι παρακάτω:

Η εμπροσθοβαρής απορρόφηση του ΕΣΠΑ, 11,4% έναντι 7% που ήταν ο αρχικός στόχος,  (1,9 δισ. ευρώ κοινοτικοί πόροι) που είχαμε θέσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσοστό απορρόφησης που πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του προηγούμενου ΕΣΠΑ ήταν μόλις 1,5%.

Η σημαντική αύξηση, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που πλέον, για πρώτη φορά μέσα στην κρίση, φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, μέσα από το Πρόγραμμα αυτό υλοποιούνται κρίσιμα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών σε όλη τη χώρα, που δεν μπορούν να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από άλλους συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής.

Η δυνατότητα αξιοποίησης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Για παράδειγμα, η καινοτόμος επενδυτική πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Equifund.

Η πλατφόρμα αυτή, η μεγαλύτερη αυτού του είδους που υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε χώρα της ΕΕ, με 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 120 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση κεφαλαίων για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.

Πέρα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, μια σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Συνεπενδύσεων, το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 3 δισ. ευρώ στην οικονομία.

Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική κοινωνία (παραγωγικούς φορείς, Επιμελητήρια) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και δήμους).

Συστήνεται από πόρους, που θα καταβληθούν ισομερώς, από το υπουργείο Οικονομίας, από την κεντρική κυβέρνηση -μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας- και από τα Επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας.

Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το ΕΤΕΑΝ με στόχο να επιτύχουμε την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ιδίως επιχειρήσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης στη χρηματοδότηση από υφιστάμενα προγράμματα .

Πολύ σημαντικές όμως είναι οι παρεμβάσεις στις οποίες έχουμε προχωρήσει και στο θεσμικό πεδίο για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού δίνει μια σημαντική ανάσα στους επιχειρηματίες που επιθυμούν να παράγουν και δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Για πρώτη φορά προβλέπονται δραστικές λύσεις όπως η αναδιάρθρωση, ακόμη και το κούρεμα των δανείων. Έμμεσα όμως ανακουφίζει και τους ισολογισμούς των τραπεζών μειώνοντας το κόστος χρήματος για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

Με το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων εξαλείφονται γραφειοκρατικά βάρη και περιττές καθυστερήσεις για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

επίσης, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, δίνουμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη διασύνδεση της βασικής έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματική αξιοποίηση της.

Ειδικότερα, παρέχεται, για πρώτη φορά, ένας συνδυασμός κινήτρων – σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 χρόνια, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις.

Ο νόμος συνάντησε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μέσα σε μόλις λίγους μήνες από την έναρξη ισχύος του, υποβλήθηκαν πάνω από 770 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η πλειοψηφία μάλιστα των σχεδίων (56%) αφορά τους κρίσιμους για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.

Στην ίδια κατεύθυνση, εξασφαλίσαμε, στη μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την κάλυψη των στόχων να δίνεται με τη μορφή μειωμένων φορολογικών συντελεστών και για τις επιχειρήσεις μέσω της ενεργοποίησης των αντιμέτρων.

Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος παράλληλα με την επιστροφή στην κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σταδιακά στην εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων που δυσχέραναν τις συναλλαγές το προηγούμενο διάστημα.

Στο διαχρονικό ακανθώδες ζήτημα της ακριβής ενέργειας, καταργήσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, μειώσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για τη βιομηχανική παραγωγή και προχωρήσαμε στην εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας.

Επίσης εξασφαλίσαμε στα αντίμετρα να περιλαμβάνονται 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών που θα εξασφαλίσουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι προσπάθειες αποδίδουν ήδη καρπούς: ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (τζίρος), στην βιομηχανία, παρουσίασε, τον Μάρτιο 2017, αλματώδη αύξηση κατά 24,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016.

Οι εξαγωγές σημείωσαν επίσης σημαντική ανάκαμψη (6,3%) τον ίδιο μήνα, ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα (+125,8 χιλ. θέσεις εργασίας) κατά το τετράμηνο Ιαν – Απρ 2017 αποτελεί τη θετικότερη επίδοση πρώτου τετραμήνου έτους από το 2001.

Παράλληλα, το Βορειοελλαδικό τόξο μετατρέπεται σε ένα εργοτάξιο με πολύ σημαντικά έργα υποδομών και επενδύσεων, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Έργα όπως η αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας και η υλοποίηση των αντίστοιχων εμπορευματικών κέντρων, η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού και του αυτοκινητοδρόμου Ε65, η αξιοποίηση του ΟΛΘ και η συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, το σύγχρονο Εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης, η παράδοση και του τελευταίου κομματιού από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Κομοτηνή -Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα» με τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις στον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών.

‘Αμεσα θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή του κάθετου άξονα «Ξάνθη-Εχιίος-Ελληνοβουργαρικά Σύνορα».

Τον Αύγουστο του 2017 ολοκληρώνεται το βόρειο τμήμα του κάθετου ‘Αξονα Αρδάνιο – Ορμένιο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα και το 2018 παραδίδεται ο άξονας στο σύνολο του.

Ο Αγωγός ΤΑΡ βρίσκεται ήδη στο 60% της κατασκευής του.

Σε συνδυασμό με τον πλωτό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, στην Αλεξανδρούπολη, και τον αγωγό IGB, ο οποίος θα είναι κάθετος στον αγωγό TAP και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία, θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή και θέσεις εργασίας σε όλη την περιοχή.

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, έχουν καταστεί δυνατές, χάρη στις προσπάθειες να ξεμπλοκάρουν έργα, παγωμένα για δεκαετίες, που κινδύνευαν στα δικαστήρια με ακυρώσεις και πρόστιμα εις βάρος του ελληνικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στον επενδυτικό σχεδιασμό σημαντικών διεθνών κρατικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων.

“Το επόμενο διάστημα θα είμαστε επενδυτικός προορισμός – σημείο αναφοράς για τις οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο”, είπε και συνέχισε: “Θέλω να σας καλέσω από αυτό εδώ το βήμα, εσάς και όλη την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, να ηγηθείτε των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν. Και να στηρίξετε την προσπάθεια της χώρας να μεταβεί στην επομένη μέρα. Η ελληνική πολιτεία θα είναι αρωγός”.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ” διαθέτει όλα τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα και για αυτό ανέφερα εισαγωγικά ότι είναι ο ισχυρότερος μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης που θα κληθεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας”.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να “σπάσει” τον φαύλο κύκλο της αναπτυξιακής αδράνειας, δίνοντας ώθηση για μια νέα ανάπτυξη και να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να τερματιστεί η “ανούσια”, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική αντιπαράθεση, που δεν επιτρέπει να συζητήσουμε με νηφαλιότητα για το μέλλον της χώρας.