Τσίπρας: Δεν έχει υπάρξει ξανά αντίστοιχη εφόρμηση στον δημόσιο πλούτο

Για σκάνδαλα που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο σαν τη «Λερναία Ύδρα» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση για «λεηλασία του δημόσιου πλούτου για τον πλουτισμό λίγων και ισχυρών» και «συγκροτημένη στρατηγική διακυβέρνησης που έχει να κάνει το βόλεμα ‘ημετέρων’ τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι αυτά γίνονται «σε μια περίοδο που συντελείται η μεγαλύτερη και σκληρότερη αναδιανομή πλούτου από τους αδύναμους και τους μεσαίους προς τους ισχυρούς της χώρας». Είπε ότι με αφορμή την πανδημία υπήρξε στοχευμένη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο ελαστικού θεσμικού περιεχομένου για απευθείας αναθέσεις -7,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς- και πως τώρα «βλέπουμε να σκάνε σα χειροβομβίδες μια μετά την άλλη σκάνδαλα που αφορούν πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού και νεοδημοκρατικού περιβάλλοντος».

Σε συνέντευξη του στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εφόρμηση στο δημόσιο πλούτου που δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη, γιατί η κυβέρνηση νόμιζε ότι παίζει σε άδειο γήπεδο καθώς είχε δεσμεύσει τα περισσότερα ΜΜΕ στο πλαίσιο της λίστας Πέτσα, είχαν την αίσθηση ότι είναι ανέλεγκτοι και ανεξέλεγκτοι να κάνουν ό,τι νομίζουν για να σφετεριστούν τον δημόσιο πλούτο για τον πλουτισμό των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος».

 «Αυτό ξετυλίγεται μπροστά μας με διάφορους Πάτσηδες, με διάφορους κύριους και κυρίες, η κ. Πιτσίκα, η κ. Κούτση, η κ. Νικολάου, ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ, μια σειρά από στελέχη που έχουν διοριστεί σε Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας», πρόσθεσε. «Σε αυτό είναι δεξιοτέχνες και άριστοι, στο να βρίσκουν τρόπους για να βγάζουν χρήματα για τους δικούς τους ανθρώπους λεηλατώντας τον δημόσιο πλούτο», σχολίασε.

   Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε Πτωχευτικό Κώδικα που προστάτευε την πρώτη κατοικία και σήμερα χωρίς τρόικα μια από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέσω αυτής της διαδικασίας των funds και των servicers». Επισήμανε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και η απάντησή της ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολιτευτική γυμναστική και ότι δεν έχει θέσεις.

   Είπε ακόμη ότι οι νομοθετικές δικλείδες ασφαλείας που είχε πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσαν στα funds και τους servicers. «Είναι ένα σχέδιο λοιπόν που έχει αρχή, μέση και τέλος, που σε συνδυασμό με την τρομακτική αναδιανομή που γίνεται για εισοδήματα των μεσαίων και των αδύναμων προς όφελος κάποιων ισχυρών είναι το τελειωτικό χτύπημα της μεσαίας τάξης που προεκλογικά αυτή υπήρξε η ‘σημαία’ της εκστρατείας του κ. Μητσοτάκη», υποστήριξε. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Eurostat θα βγάλει τα αποτελέσματα για το αν στο σχέδιο “Ηρακλής”, οι εγγυήσεις που δόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο θα καταγραφούν λογιστικά έστω σε πρώτη φάση στο δημόσιο χρέος».

Δηλαδή, σχολίασε, «η ατζαμοσύνη των κυβερνητικών επιλογών μπορεί σε λίγες μέρες και επισήμως να χρεώσει το δημόσιο χρέος 19 δισ. ευρώ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ