Τσίπρας – Τζιτζικώστας «κοντραρίστηκαν» για το Σκοπιανό

Τη διαφωνία του με την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εκδήλωση για το κλείσιμο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κ. Μακεδονίας, παρουσία του πρωθυπουργού. Απαντώντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν κατανοεί την «σπουδή του Αποστόλη να τοποθετηθεί για το θέμα, παίρνοντας μια θέση που μας πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι όταν τότε ήταν βουλευτής αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που τη διαμόρφωσε.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η μόνη λύση είναι μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τζιτζικώστας χειροκροτήθηκε.

Ειδικότερα η δήλωση του κ. Τζιτζικώστα επί του θέματος έχει ως εξής: «Διαφωνώ ριζικά με τη στάση της κυβέρνησής σας στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η μόνη λύση που μπορεί κατά την άποψή μου να σταθεί και να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας σήμερα και αλλά και στο μέλλον, είναι μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία και θα κλείνει οριστικά τα ζητήματα όπως ο αλυτρωτισμός η προπαγάνδα η παραχάραξη ιστορίας, ξεκινώντας φυσικά από αλλαγή συντάγματος Σκοπίων».

 

Η απάντηση Τσίπρα

Απαντώντας στη δήλωση αυτή του κ. Τζιτζικώστα ο πρωθυπουργός είπε ότι η κεντρική Μακεδονία και ειδικά η Θεσσαλονίκη που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση διαφοράς μας με τους Βόρειους γείτονές μας για να αποσπάσει το χειροκρότημα του κοινού. «Νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί με αυτό και το γνωρίζει αυτό και ο φίλος μου ο Αποστόλης. Δεν κατανοώ την σπουδή του Αποστόλη να τοποθετηθεί σήμερα παίρνοντας μια θέση που μας πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι όταν τότε ήταν βουλευτής αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που τη διαμόρφωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε μια λύση που θα διασφαλίζει και την ιστορία και την κληρονομία μας και θα ακυρώνει όποιον αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης, θέλουμε λύση που θα αντέξει στο χρόνο για αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση και την αλλαγή του συντάγματος της γείτονος.

Θα κάνουμε αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον. Ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

 

Η… ανταπάντηση Τζιτζικώστα

Στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απάντησε εκ νέου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Παιδιά μην μπερδεύεστε. Μπορεί να μιλούσε σε μένα, αλλά τα βέλη του ήταν προς τον κυβερνητικό του εταίρο και άλλους δύο υπουργούς της κυβέρνησής του που το 2008 ήταν βουλευτές της ΝΔ», είπε ο κ.Τζιτζικώστας ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μ.Κ.