Τσουνάμι πλειστηριασμών έρχεται το 2019

Πολυκατοικίες στην περιοχή του Παγκρατίου , Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν τραπεζικά στελέχη σχετικά με τον τρόπο που σχεδιάζουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Όπως προκύπτει επίκειται τσουνάμι πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, την τριετία 2019-2021, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ και θα υποχωρήσουν στα 35 δισ. ευρώ τόνισε ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank, Τάσος Πανούσης, στο συνέδριο της  Prodexpo, επισημαίνοντας ότι ήδη η προσπάθεια έχει αποφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι το Μάρτιο του 2016 τα κόκκινα δάνεια είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ.

Η μείωση αυτή, ανέφερε ο Τάσος Πανούσης, θα επιτευχθεί κατά 50% περίπου με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% περίπου με ρυθμίσεις δανείων, κατά 20% μέσω πλειστηριασμών και κατά 10% μέσω διαγραφών.

Ειδικότερα για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Πανούσης εκτίμησε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2018 θα κλείσει με 16.000 πλειστηριασμούς, από 8.000 μέχρι σήμερα. Για το 2019 αναμένεται οι πλειστηριασμοί να ξεπεράσουν τις 30.000.

Ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Γεωργακόπουλος, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα γενναίων ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρίμηνα θα φανούν σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα. «Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τα τελευταία τρίμηνα σε ρυθμίσεις δανείων 8 δισ. ευρώ με κόστος 1,3 δισ. ευρώ. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα θα φανούν σε έναν περίπου χρόνο στην εικόνα της τράπεζας» είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών στον τομέα της μείωσης των κόκκινων δανείων είναι εντυπωσιακό για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι, αλλά και γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες έχουν πλέον οργανώσει τις δομές τους στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ταυτόχρονα το θεσμικό πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε ειδικά στον τομέα της αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και των ρυθμίσεων, συνέβαλε στη μείωσή τους.

Τα επιτελικά στελέχη έδωσαν έμφαση επίσης στις πωλήσεις δανείων αλλά και στις τιτλοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι στο συγκεκριμένο τομέα στο μέλλον θα υπάρξουν εξελίξεις, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην προσπάθεια να κερδηθεί η μάχη των κόκκινων δανείων.