Τζιτζικικώστας: Χωρίς τις Περιφέρειες και τους Δήμους δεν υπάρχει μέλλον για την ΕΕ

Η 10η Σύνοδος των Περιφερειών και των Δήμων σηματοδοτεί και την 30ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Στον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του στη 10η Σύνοδο των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ, στη Μονς του Βελγίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μείζονα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά ζητήματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου η Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε το ανάχωμα και το καταφύγιο των πολιτών.

 «Χωρίς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, χωρίς δηλαδή τους ίδιους τους πολίτες, δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας και επισήμανε την ανάγκη «να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να συνδιαμορφώσουν τις κοινές μελλοντικές πολιτικές της ΕΕ» και να ενισχυθούν οι πολιτικές, όπως η Πολιτική Συνοχής, που σχεδιάζονται από κάτω προς τα πάνω. «Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε φιλόδοξες δημόσιες επενδύσεις και νέους πόρους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον» επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο κ. Τζιτζικώστας.

Τόνισε, δε, ότι «οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης είναι τα ζωντανά κύτταρα της Δημοκρατίας» και υπογράμμισε ότι «η αλληλεγγύη και η βιώσιμη ανάπτυξη θα μας οδηγήσουν στο μέλλον και ξεκινούν από τις Περιφέρειες και τους Δήμους».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας και στο Κυπριακό. «Ακόμη σήμερα, το 2024, υπάρχει ευρωπαϊκό έδαφος, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή. Και αναφέρομαι στην Κύπρο. Κι αυτό δεν μπορεί να ξεχαστεί ή να γίνει αποδεκτό. Πρέπει να το τονίζουμε συνεχώς, να το υπογραμμίζουμε συνεχώς, αν θέλουμε να υποστηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, μέχρι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό» σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έστειλε μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε από πάνω προς τα κάτω, αλλά αν θέλουμε το μέλλον της Ευρώπης να είναι σταθερό, δυνατό και βιώσιμο, πρέπει να το οικοδομήσουμε από κάτω προς τα πάνω».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως και της Κοινωνίας των Πολιτών, με κεντρικό θέμα τον ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στο μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, η 10η Σύνοδος των Περιφερειών και των Δήμων σηματοδοτεί και την 30ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τζιτζικώστας είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Dubravka Suica, την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Elisa Ferreira και τον πρωθυπουργό της Βαλονίας Elio Di Rupo.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ