Βάρος στην πρόληψη για καλή υγεία ζήτησε ο πρωθυπουργός

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο δίνει έμφαση στην πρόληψη, συζητήθηκε πρώτο στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντική παρέμβαση η πρόληψη και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, αν ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και συστηματική άθληση».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ με τρεις άξονες: Κινητικότητα, επιλογή θέσεων ευθύνης και πειθαρχικά συμβούλια. Όπως αναφέρθηκε, «υπάρχει ζήτημα να γίνεται πιο γρήγορα η κινητικότητα και να είναι περισσότερο καθολική» και για αυτό «καθιερώνεται κύκλος τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση κινητικότητας και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει πιο καθολική».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή θέσεων ευθύνης, στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν παρεμβάσεις, με στόχο να αναβαθμιστούν τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται η επιλογή, η εμπειρία και η δομημένη συνέντευξη.

Για τα πειθαρχικά συμβούλια σκοπός είναι να εναρμονιστεί το πλαίσιο των ΟΤΑ με το υφιστάμενο στην κεντρική διοίκηση.

Ακολούθως ξεκίνησε και συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Η εμπειρία από το Μεταφορικό Ισοδύναμο δείχνει ότι υπάρχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση και «χρειάζεται να δούμε το ζήτημα» σε συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού και Υποδομών.