Βαρουφάκης: Δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να γίνουμε υπουργοί του Τσίπρα

 «Εμείς που πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την αγαπάμε, την εκτιμούμε, θέλουμε να την τιμήσουμε στην πράξη» δήλωσε

Δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να γίνουμε υπουργοί του κ. Τσίπρα, τόνισε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης. «Η (συζήτηση για) συνεργασία με τον Τσίπρα τελείωσε πολύ πιο πριν, και την τελειώσαμε εμείς. Εμείς που πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την αγαπάμε, την εκτιμούμε, θέλουμε να την τιμήσουμε στην πράξη» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, «αν στην Ελλάδα υπήρχε ένα σύνταγμα όπως της Γερμανίας θα μπορούσαμε να κάτσουμε 3 – 3,5 μήνες που είχε υπηρεσιακή καγκελάριο τη Μέρκελ. Εδώ το Σύνταγμα μας μάς, λέει τρεις μέρες, δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή συζήτηση. Δύο χρόνια προσκαλούμε για να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι».

Εμείς, ξεκαθάρισε ο κ. Βαρουφάκης, «είπαμε ότι τελικά δεν γίνεται αυτή η συνεννόηση, από τη στιγμή που μας λέει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καλά το ΠΑΣΟΚ το ξέκοψε από την αρχή, η ηγεσία είπε ‘’ελάτε μετά την Κυριακή’’ δηλαδή να πάρουμε κανένα υπουργείο». «Ε, δεν μας ενδιαφέρει, δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να γίνουμε υπουργοί του κ. Τσίπρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Θέλαμε προεκλογικό ανοιχτό διάλογο… Ας αποφασίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλουν συνεργασία ή όχι. Εδώ και δύο χρόνια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλεί για συνεργασία

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25. Εάν θέλουν να συνεργαστούν, θα πρέπει να μας μιλήσουν» διεμήνυσε.

 «Είμαστε πολύ περήφανοι για το ‘Δήμητρα’»

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι το θέμα του «Δήμητρα» το δουλεύει επιστημονικά πάνω από 20 χρόνια… «Ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2019 και πάγια θέση του κόμματός μας».  «Το σύστημα ‘Δήμητρα’ είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών παγκοσμίως. Είναι το μέλλον. Είναι καλό να γίνει αυτή η συζήτηση» επέμεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «αν ήσασταν πυροσβέστης και σας λένε ότι παίζατε με τη φωτιά επειδή έχετε σχέδιο δασοπυρόσβεσης… Αν ήσασταν στρατηγός και σας κατηγορούσαν για πολεμοκάπηλο γιατί έχετε σχέδιο γιατί έχετε σχέδιο στα συρτάρια σας αν η Τουρκία πάρει το Καστελόριζο. Δεν είσαι πολεμοκάπηλος, η δουλειά σου είναι αυτή. Το 2015 τις τράπεζες δεν τις έκλεισε ο Βαρουφάκης, τις έκλεισε ο Μάριο Ντράγκι. Είναι σαν κατηγορείτε τον γιατρό ο οποίος υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου ότι δολοφόνησε το θύμα. Ο δολοφόνος είναι ο Μάριο Ντράγκι. «Το άρθρο που μιλάω προβοκατόρικα για ανατίναξη του τραπεζικού συστήματος δημοσιεύτηκε στο διεθνή Τύπο για το παγκόσμιο και ιδίως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα», διευκρίνισε.

Η πρόταση Τσακαλώτου

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τοπικά νομίσματα μόνο με το «Δήμητρα» κουμπώνει. «Η ιδέα των τοπικών νομισμάτων είναι μια πολύ παλιά ιδέα. Λειτουργεί στην Ελβετία, σε χώρες όπως η Αυστραλία, είναι περιορισμένης σημασίας. Αλλά μπορεί πχ. σε ένα χώρο σαν τη Βόρεια Ελλάδα, ή τη Θράκη ή την Ήπειρο, να δημιουργήσεις ένα σύστημα σαν το “Δήμητρα”, αλλά στη βάση του δήμου Ιωαννίνων πχ. συναλλαγές με τοπικό νόμισμα, που σημαίνει ότι κρατάς αξία στην περιοχή, βοηθώντας να γίνονται πιο πολλές συναλλαγές στον τόπο, δεν είναι κακό. Αλλά αυτό πρέπει κάπου να κτιστεί. Ένα σύστημα ‘’Δήμητρα’’ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό. Άλλα είναι  περιορισμένης σημασίας αυτό μπροστά στη σημασία που έχει το Δήμητρα».

Πηγή: skai.gr