Βαρουφάκης: «Η εφαρμογή του μνημονίου θέλει καταστολή και κρατική βία»

Την ισχυρή αντίθεση του ΜέΡΑ25 στο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις, διατύπωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο χωρίς έξαρση της καταστολής και της κρατικής βίας. “Ήταν με μαθηματική ακρίβεια δεδομένο ότι η εφαρμογή του 4ου μνημονίου θέλει καταστολή και κρατική βία, πόσο μάλιστα του 5ου. Γιατί έρχεται ένα πακετάκι ύφεσης, λιτότητας της τάξης του 8-10% του ΑΕΠ. Αρνηθείτε το, θα το αρνείστε μέχρι να κάνετε εκλογές… για να το εφαρμόσετε μετά”, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπενθύμισε την ομιλία που είχε απευθύνει πριν από ένα χρόνο κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τότε είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε πράξεις που θα παραβιάζουν τις αρχές του φιλελευθερισμού επειδή θα επιστρατεύσει την καταστολή ώστε να περάσει τα νομοθετήματα της ολιγαρχίας και του 4ου μνημονίου της μονιμοποιημένης λιτότητας. Η ΝΔ υποσχέθηκε θεάματα δίχως άρτο και καταστολή χωρίς ανάκαμψη, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση με την πλήρη σύμπραξη των μέσων της ολιγαρχίας, έχει επιστρατεύσει το αφήγημα των “50 ανθρώπων” που κλείνουν τον δρόμο. “Αλήθεια αυτό δεν το έλυσε υποτίθεται ο κ. Δένδιας με το Προεδρικό του Διάταγμα το 2013;” είπε και διατύπωσε ερωτήματα όπως, τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με την ενίσχυση της κρατικής βίας, τι επιδιώκει να επιτύχει και να κερδίσει και πόσο φιλελεύθερη είναι τελικά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη όταν δεν αλλάζει καν τα άρθρα και τις διατάξεις της χούντας;

Τόνισε ότι συγκρούεται η “φιλελεύθερη” παράταξη με τις βασικές αρχές του Λοκ, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο “γκουρού” της. “Είναι δυνατόν να προβλέπεται αντικειμενική ευθύνη για καθαρά υποκειμενικές δράσεις;”, είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι ταμπουρώνεται η κυβέρνηση υποτίθεται πίσω από την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, πώς την προστατεύει ακριβώς, με την θέσπιση της προηγούμενης άδειας για τις αντιδράσεις που εκ των πραγμάτων οδηγεί όσους θα διαμαρτύρονται χωρίς άδεια σε μεγαλύτερη πρόθεση βιαιότητας; Ή με την θέσπιση της αποζημίωσης όσων τυχόν υποστούν ζημίες από τον οργανωτή της διαδήλωσης αντί του ελληνικού δημοσίου, του οποίου κατά πάσα πιθανότητα του έχετε ήδη ρευστοποιήσει την περιουσία όπως έχετε κάνει ευρύτερα στην πλειοψηφία των πολιτών;

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δίνει διοικητικές αρμοδιότητες στους εισαγγελείς και αστυνομικές στους διαδηλωτές. Όμως ο λαός είναι λογικό να αντιδράσει λόγω της βαθιάς φυλακής χρέους στην οποία τον έχουν βυθίσει οι πολιτικές εξαθλίωσης του μνημονιακού τόξου, είπε και συμπλήρωσε πως το αντίτιμο βέβαια της ελευθερίας, είναι και η διαμαρτυρία ανθρώπων που διεκδικούν ακόμα κι αν η κυβέρνηση διαφωνεί μαζί τους.

Επικαλέστηκε επίσης τα λόγια ένας Σκοτσέζου συνδικαλιστή ότι κάθε φορά που του έλεγαν πως η κοινωνία υποφέρει όταν διαδηλώνει ο κόσμος και κλείνουν οι δρόμοι, “ποια θεωρητική κοινωνία είναι αυτή, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι αυτοί που διεκδικούν στο δρόμο γι’ αυτήν;”. Η κοινωνία αυτή και οι αγώνες της έχουν χτίσει την δημοκρατία μας με διαδηλώσεις που δεν είχαν καμία άδεια, καμίας αστυνομίας. Αυτοί οι δημοκρατικοί αγώνες, οι διαμαρτυρίες και οι μάχες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του λαού μας, είπε ο κ. Βαρουφακης.

Διαμήνυσε επίσης πως η κυβέρνηση δεν έχει όμως το δικαίωμα να περιορίσει την διαμαρτυρία όσων διαφωνούν μαζί της. Εμείς θα τους προστατέψουμε την φωνή τους ακόμα κι αν αυτοί δεν συμφωνούν μαζί μας, διότι όπως έλεγε και ο Μιλ με υπάκουους και συρρικνωμένους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος, τόνισε.