Βαρουφάκης: Οι δανειστές εξακολουθούν να παίρνουν τις αποφάσεις

Εγκλωβισμένη σε μία φυλακή χρέους και στον μνημονιακό λαϊκισμό είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτίμησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ για την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ ο γ.γ. του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι πέρασε το πιο σκληρό μνημόνιο «με έναν τρόπο που ο Σόιμπλε τους έδωσε τα εύσημα και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το περάσει με τόσο αναίμακτο τρόπο».

Επιβεβαιώνοντας το ψυχρό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα, που φάνηκε και στη χθεσινή εκδήλωση της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι είχε μία κοινή πορεία με τον κ. Τσίπρα το 2015 η οποία προέβλεπε τη ρήξη με τους δανειστές, μία ρήξη που τελικά ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να κάνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δανειστές είναι εκείνοι που συνεχίζουν να παίρνουν τις αποφάσεις, ενώ στην αναφορά ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ξέσπασε σε γέλια.

Για το ενδεχόμενο να ξαναβγεί στους δρόμους με τους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε: «Ποιοι θα βγουν στους δρόμους; Τι θα ζητάνε ακριβώς; Φέρτε πίσω το ΕΚΑΣ που έδωσαν οι ίδιοι; Φέρτε πίσω τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που έδωσαν οι ίδιοι; Ποιος θα τους ακολουθήσει στους δρόμους. Αν βγουν, θα είναι 5-10 άνθρωποι που μπορεί να είναι και λίγο γραφικοί»

Και πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης: «Είχαμε μία τετραετία που οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν το πιο σκληρό μνημόνιο με έναν τρόπο που ο Σόιμπλε τους έδωσε τα εύσημα και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το περάσει με τόσο αναίμακτο τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι να βγουν στους δρόμους και να ντυθούν αντίσταση, ίσως να είναι γραφικό και να το κρατήσουν για τις απόκριες».

Στην αυτοκριτική του συμπεριέλαβε το γεγονός ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός απέναντι στην τρόικα, ότι εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και ότι δεν ήταν αρκετά ανοιχτός απέναντι στο λαό σε ό,τι αφορά τη ρήξη. Επιπλέον, παραλλήλισε το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούλιο του 2015 με το «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου και το χαρακτήρισε «ηρωική πράξη» επαναλαμβάνοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι παρανόμησε.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη χαρακτήρισε εγκλωβισμένη σε μία φυλακή χρέους και στον μνημονιακό λαϊκισμό και εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του και θα έρθει σε ρήξη με το λαό, όχι επειδή δεν το θέλει, αλλά επειδή θα του το επιβάλλει η τρόικα.

Σημείωσε τέλος ότι η μείωση στον ΕΝΦΙΑ είναι άνευ ουσίας όταν συνεχίζει να υπάρχει απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

Πηγή: naftemporiki.gr