Βαρύ το κόστος για φοιτητικά σπίτια – Στροφή στη συγκατοίκηση

Στην επιλογή της συγκατοίκησης στρέφονται πλέον οι φοιτητές εν μέσω των απανωτών αυξήσεων στα ενοίκια.

Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) διαπίστωσε ότι η μέση τιμή ενοικίου για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 10% το τελευταίο έτος, εξέλιξη που έχει δυσκολέψει πολλούς φοιτητές να αντέξουν οικονομικά το δικό τους μέρος για να ζήσουν, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10,4% το έτος έως τον Μάρτιο του 2023, η υψηλότερη ετήσια αύξηση από το 2008. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός είναι επίσης αυξανόμενος στην Ελλάδα. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 7,6% τον Ιούνιο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές στρέφονται όλο και περισσότερο στη συγκατοίκηση, η οποία περιλαμβάνει την ενοικίαση ακινήτου με άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους του ενοικίου, καθώς το συνολικό ενοίκιο διαιρείται μεταξύ των συγκατοίκων, ενώ σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε το προηγούμενο έτος προβλέπεται η χορήγηση φοιτητικού επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης του δικαιούχου με άλλο φοιτητή στην ιδία μισθωμένη κατοικία, γεγονός που λειτουργεί ως επιπλέον κίνητρο.

Πηγή: ot.gr, Το Βήμα