Βασιλακόπουλος: Πάρα πολλά και επικίνδυνα τα δικαιώματα σε ανεμβολίαστους

«Αν δεν κάνουμε το εμβόλιο δε θα αποκτήσουμε μια κανονική ζωή», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος

Στο «Πρωινό KONTACT» του Υellow radio 101.7 fm και στον Κωνσταντίνο Τσακίρη μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν κάνουμε το εμβόλιο δε θα αποκτήσουμε μια κανονική ζωή».

Ως προς τις παρελάσεις ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως η άποψη του είναι να γίνουν μόνο από εμβολιασμένους χωρίς κόσμο, ή αν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχων επίσης με αποκλειστικά εμβολιασμένο κοινό, και για συμβολικούς λόγους αλλά και λόγους δημόσιας υγείας. Ωστόσο όπως πρόσθεσε είναι παράλογο σε μία χώρα που οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων μπορεί να διοργανώνει διαδηλώσεις καθημερινά, οι παρελάσεις μία φορά τον χρόνο, αν και θα επηρεάσουν κατά ένα μικρό ποσοστό στην επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά θα είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά. Αντίστοιχα υποστήριξε ότι αντίστοιχος είναι ο κίνδυνος από τη λιτανεία στον Άγιο Δημήτριο με τη συνοδεία στις εκδηλώσεις για την «προσφυγοπούλα» κούκλα Αμάλ. «Κάθε εκδήλωση κρύβει κίνδυνο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον λόγο κατά τον οποίο η βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, απάντησε πως αυτό οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών αλλά και στο γεγονός πως έχει ξεκινήσει νωρίτερα το κρύο στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα έκανε λόγο για ανεύθυνες συμπεριφορές φέρνοντας ως παράδειγμα το γάμο σε χωριό της Νάουσας από τον οποίο προέκυψαν πολλά κρούσματα, αλλά και σχολιάζοντας την στάση καταστηματαρχών που δε ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ξεκάθαρα αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους, έκανε λόγο για ανευθυνότητα, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να πειστούν πολλοί ακόμη πολίτες.

Εκτιμώντας για το τι θα συμβεί στο μέλλον είπε: «Είτε θα πάμε στην διαδικασία φυσικής επιλογής, δηλαδή θα επιβιώνουν οι καταλληλότερα προετοιμασμένοι για τις συνθήκες, δηλαδή όσοι καταλαβαίνουν την ανάγκη του εμβολιασμού, και θα κινδυνεύουν πάρα πολύ σημαντικά να χάσουν τη ζωή τους οι ανεμβολίαστοι, ή θα πάμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας, η οποία όμως δυστυχώς έχει πολιτικό κόστος».

«Δεν αντιμετωπίζεται η αύξηση της πανδημίας με αύξηση των κλινών ΜΕΘ. Η μόνη λύση είναι η σοβαρή επέκταση των εμβολιασμών», είπε ακόμη, κάνοντας λόγο για θέμα παιδείας για τους λόγους που οι πολίτες δεν επιλέγουν να εμβολιαστούν.

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα ο κ. Βασιλακόπουλος, είπε ότι είναι χρήσιμα, αλλά πολύ λιγότερα από τα εμβόλια, με ελάχιστες διαθέσιμες δόσεις παγκοσμίως, με πολύ μεγάλο κόστος.

Τέλος για την τρίτη δόση, είπε ως είναι απόλυτα ασφαλής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για αποκλεισμό των ανεμβολίαστων, απαντησε πως τα δικαιώματα τους είναι πάρα πολλά και υγειονομικά επικίνδυνα.