Βασιλική τιάρα του 1902 εκλάπη από γκαλερί στην Αγγλία

Η βρετανική βασιλική οικογένεια έχασε ένα ανεκτίμητο κόσμημα κεφαλής. Την περασμένη εβδομάδα, κλέφτες άρπαξαν την λεγόμενη Portland Tiara από τη θωρακισμένη προθήκη της μέσα στο κτήμα Γουέλμπεκ (Welbeck Estate), σύμφωνα με το BBC.

Οι ληστές φέρεται να εισέβαλαν στη γκαλερί όπου φυλάσσεται η συλλογή Portland, στους χώρους του κτήματος, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. Έσπασαν τη θήκη από γυαλί – ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε – και έκλεψαν τόσο την ιστορική τιάρα όσο και ένα μενταγιόν που δημιουργήθηκε από διαμάντια που περίσσεψαν μετά τη συντήρησης της τιάρας.

«Το προσωπικό ασφαλείας έχασε τους κλέφτες, που πρόλαβαν να φύγουν 90 δευτερόλεπτα πριν την άφιξή του, και η αστυνομία έφτασε δύο λεπτά αργότερα», δήλωσε εκπρόσωπος του Welbeck Estate.

Η περίτεχνη τιάρα δημιουργήθηκε από τον Cartier για τη Γουίνιφρεντ, Δούκισσα του Πόρτλαντ, μετά από παραγγελία του συζύγου της, για να τη φορέσει στη στέψη του βασιλιά Εδουάρδου VII, το 1902, σύμφωνα με το Wmagazine.

Ο Ρίτσαρντ Έντγκαμπ, επιμελητής κοσμημάτων στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, χαρακτήρισε την τιάρα Portland Tiara ως «μία από τις μεγάλες ιστορικές τιάρες της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο Τζέιμς Λιούις, από τον Οίκο δημοπρασιών Bamfords, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι «που μπορεί να αξίζει εκατομμύρια» αλλά σημείωσε ότι, αφού είναι ένα τόσο διάσημο και ιστορικό αντικείμενο, αντί να επιχειρήσουν να πουλήσουν την τιάρα ολόκληρη, οι κλέφτες μπορεί να κάνουν τη «φρικτή επιλογή» να τη διαλύσουν και να πουλήσουν τα διαμάντια ξεχωριστά.

Σε ανάρτηση στο Facebook, η αστυνομία έγραψε ότι διεξάγει έρευνες σε «διάφορες κατευθύνσεις» ενώ  αναφέρει ότι ένα ασημί Audi S5 βρέθηκε «εγκαταλελειμμένο και πυρπολημένο» κοντά στη γκαλερί, 30 λεπτά μετά τη ληστεία.

error: Content is protected !!