Βενετία: Δύο πίνακες του Μιρό βράχηκαν από την πλημμύρα

«Θύματα» της κακοκαιρίας που πλήττει την Ιταλία, έπεσαν δύο πίνακες του Ζουάν Μιρό. Οι πίνακες, η αξία των οποίων εκτιμάται στο ένα εκατομμύριο ευρώ και επρόκειτο να εκτεθούν τις επόμενες ημέρες στο Παλάτσο Τζαγκούρι- βράχηκαν από τα νερά της πλημμύρας που έχουν κατακλύσει τη Βενετία, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του Μουσείου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, το νερό έφτασε τα 156 εκατοστά, ξεπερνώντας για έκτη φορά τα τελευταία χρόνια το ενάμιση μέτρο. Τουρίστες και κάτοικοι της πόλης κυκλοφορούσαν με το νερό να φτάνει μέχρι τους μηρούς τους.

Στο Παλάτσο Τζαγκούρι, όπου αύριο επρόκειτο να εγκαινιαστεί η έκθεση «Από τον Καντίνσκι στον Μποτέρο», αρχικά δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα. Όμως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι επιμελητές της έκθεσης πήγαν και πάλι στον χώρο για να τον επιθεωρήσουν, διαπίστωσαν ότι έμπαιναν νερά από τις τουαλέτες του κτηρίου.

Οι δύο πίνακες του Μιρό ήταν ακόμη τυλιγμένοι και ακουμπισμένοι στο πάτωμα του δευτέρου ορόφου, στον τοίχο όπου επρόκειτο να κρεμαστούν. Το νερό τους είχε καλύψει σχεδόν μέχρι τη μέση τους.

Όλο το προσωπικό του Μουσείου κινητοποιήθηκε, εν μέσω της νύχτας, για να απομακρύνει τους άλλους πίνακες και να στεγνώσει τον χώρο.

Οι δύο πίνακες στάλθηκαν κατεπειγόντως σε ατελιέ του Άστι προκειμένου να αποκατασταθούν, προτού τα υφάλμυρα νερά καταστρέψουν τα χρώματα.