Βιέννη: Το 35% των κατοίκων έχει γεννηθεί στο εξωτερικό

Συνεχή αύξηση, αλλά με κάπως βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζει ο πληθυσμός της Βιέννης, που την 1η Ιανουαρίου 2018 ανερχόταν σε 1,89 εκατομμύρια κατοίκους, από τους οποίους πάνω από το ένα τρίτο, η σε ποσοστό 35%, έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, ενώ ένας στους δύο κατοίκους έχει μεταναστευτικές ρίζες, έχει δηλαδή γεννηθεί ο ίδιος στο εξωτερικό ή ένας από τους γονείς του.

Οι διαπιστώσεις αυτές ως προς την προέλευση των κατοίκων της αυστριακής πρωτεύουσας γίνονται στην τελευταία έκθεση του αποκαλούμενου Παρατηρητηρίου Ενσωμάτωσης της Πόλης της Βιέννης, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία για την κατάσταση της διαδικασίας ενσωμάτωσης στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Το Παρατηρητήριο καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, σε ποιους τομείς υπάρχουν ιδιαίτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως εκείνοι της ισονομίας, της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας ή της συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες, με στόχο να καταστεί μετρήσιμη η ενσωμάτωση και να οδηγηθεί σε κατά το δυνατό ρεαλιστικό, βασιζόμενο σε στοιχεία, επίπεδο.

Η Βιέννη παρουσιάζει έντονη αύξηση του πληθυσμού της μόλις εδώ και δέκα χρόνια, ενώ για μακρύ χρονικό διάστημα υπήρχε συρρίκνωσή του και μόνον το 2005 έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή στο επίπεδο του 1961. Σήμερα ζουν στην πόλη σχεδόν 200.000 περισσότεροι κάτοικοι από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο αριθμός των κατοίκων μέσα στο 2017 αυξήθηκε κατά 22.356 σε σχέση με το 2016, γεγονός που οφείλεται, αφενός στη μετανάστευση (18.099 άνθρωποι) και αφετέρου στις γεννήσεις (3.964).

Αναφορικά με τη χώρα προέλευσης των μεταναστών, οι περισσότεροι (4.259) προέρχονταν από τη Συρία και ακολουθούσαν οι Αφγανοί (2.112), οι Αυστριακοί με προέλευση από κάποιο άλλο από τα υπόλοιπα οκτώ αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια (1.837) και οι Γερμανοί στην τέταρτη θέση (1.376).

Σε σχέση με το σύνολο των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστρίας, τα 1,6 εκατομμύρια έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, με το 40% από αυτούς (634.900 πρόσωπα) να ζουν στην πρωτεύουσα Βιέννη, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της αντίστοιχης έκθεσης που παρουσίασε πρόσφατα το Αυστριακό Ταμείο Ενσωμάτωσης.

Η Βιέννη καταγράφει εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού από όλα τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, με τον πληθυσμό της αυστριακής πρωτεύουσας να ανέρχεται την 1η Ιανουαρίου 2018 σε 1,89 εκατομμύρια κατοίκους, και η Βιέννη να είναι η δεύτερη σε πληθυσμό γερμανόφωνη πόλη στον κόσμο, μετά το Βερολίνο (3,6 εκατομμύρια κάτοικοι).

ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr