Βιομηχανική παραγωγή: Κάμψη τον Ιούνιο –

 Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη πτώση

Πτώση τόσο σε ετήσια, όσο και σε μηνιαία βάση, κατέγραψε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Ιουνίου υποχώρησε κατά 3,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό δείκτη, έναντι αύξησης 9,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Συγκριτικά με τον Μάιο του 2023, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Ιουνίου κατέγραψε μείωση 1,5%.

Σε επίπεδο εξαμήνου ωστόσο ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής παράμεινε σε θετικό έδαφος καθώς την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 παρουσίασε αύξηση 1,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, ενώ ο δείκτης του κλάδου λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά τον Ιούνιο 2023 σε σχέση με τον Μάιο 2023.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Ιουνίου 2023 με τους αντίστοιχους δείκτες του Ιουνίου 2022 προκύπτει πως η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Σημειώνεται ότι η ετήσια μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,6% τον μήνα Ιούνιο 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από τη μείωση:

    Κατά 14,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

    Κατά 8,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων.

    Κατά 4,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.

    Κατά 0,6% του Δείκτη Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

naftemporiki.gr