Βηρυτός: Οργή για την ραγδαία υποτίμηση της λίρας

– Διαδηλώσεις έξω από την κεντρική τράπεζα

«Τα παιδιά μας πεινάνε, εμείς πεινάμε», δηλώνουν οι πολίτες.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν έξω από την κεντρική τράπεζας του Λιβάνου στη Βηρυτό, καθώς οι πολίτες αντιδρούν στην ραγδαία υποτίμηση της λίρας.

Διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα στην είσοδο της τράπεζας και κρατώντας χούφτες με χαρτονομίσματα εξέφρασαν την οργή τους για την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου, που ξεκίνησε το 2019, έχει κοστίσει στη λίρα περίπου το 97% της αξίας της. Η πτώση ήταν ιδιαίτερα απότομη τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από το επίπεδο των 42.000 λιρών Λιβάνου ανά δολάριο στο νέο χαμηλό των 56.000 αυτή την εβδομάδα.

Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μικρής διάρκειας αποκλεισμούς δρόμων στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα.

 «Χρησιμοποιούσα αυτές τις 16.000 λιβανέζικες λίρες για να αγοράσω ένα κιλό κρέας για μένα και τα παιδιά μου. Τώρα τα 250 γραμμάρια κοστίζουν 100.000. Τα παιδιά μας πεινάνε, εμείς πεινάμε», δήλωσε ο Αμπού Άλι, ένας μεγαλύτερης ηλικίας άνδρας που κρατούσε στο χέρι του μια χούφτα χαρτονομίσματα.

Άλλος έσκισε σε κομμάτια ένα δολάριο την ώρα που διαδηλωτές πετούσαν πέτρες κατά της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι τράπεζες του Λιβάνου έχουν περιορίσει δραστικά τις αναλήψεις σε δολάρια και λίρες Λιβάνου, μέτρα που ποτέ δεν επισημοποιήθηκαν με νόμο αλλά εφαρμόστηκαν με βάση εγκυκλίους της Κεντρικής Τράπεζας Λιβάνου.

 «Μπορεί ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας να νιώθει κάποια συμπόνια και να σταματήσει αυτές τις εγκυκλίους αδαών σε βάρος των καταθετών –που είναι κεκαλυμμένο ‘κούρεμα’ και παράλληλα συστημική κλοπή των κεφαλαίων των καταθετών», δήλωσε ο Σαΐντ Σουγουεΐχι, μέλος της οργάνωσης Depositors’ Outcry, που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία.

Οι τιμές της βενζίνης κατέγραψαν επίσης άλμα σήμερα σε πάνω από 1 εκατομμύριο λιβανέζικες λίρες για ένα ντεπόζιτο 20 λίτρων, κάτι που είναι οικονομικά ασύμφορο για πολλούς που πληρώνονται με το τοπικό νόμισμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters