Βόλος: Πέθανε παιδάκι από σπάνιο στέλεχος πνευμονιόκοκκου – Το παιχνίδι της μοίρας

Σπάνιο στέλεχος πνευμονιόκοκκου προκάλεσε τον θάνατο παιδιού 1,5 έτους στο Βόλο

Από σηψαιμία που του προκάλεσε πολυοργανική ανεπάρκεια, πέθανε 1,5 έτους παιδί στον Βόλο, στις 27 Οκτωβρίου.  Οι γονείς μέχρι σήμερα δεν είχαν λάβει απαντήσεις για το αίτιο που προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού τους από σηψαιμικό σοκ. Σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, εκδόθηκαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα και τα ευρήματα έδειξαν πως το παιδί προσβλήθηκε από σπάνιο στέλεχος πνευμονιόκοκκου, που δεν καλύφθηκε από το εμβόλιο.

Το παιδί ήταν εμβολιασμένο, όπως και το δίδυμο αδελφάκι του, που νοσηλευεται ακόμα στο Νοσοκομείο του Βόλου. Τα εργαστηρικά ευρήματα είναι ίδια και για το δεύτερο παιδί. Τα παιδιά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  είχαν εμβολιαστεί με συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο που ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων από τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

“Υπάρχουν σπάνια στελέχη, σπάνιες περιπτώσεις, που δεν καλύπτονται απο το εμβόλιο”, δήλωσαν οι γιατροί στα gegonota.news.

Το παιδί οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου το μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου με υψηλό πυρετό. Αμέσως μπήκε στην ανάνηψη με ανακοπή καρδιάς.

“Το παιδί είχε πέντε ημέρες πυρετό όπως ενημερωθήκαμε. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και ό,τι συνέβη είναι αξεπέραστο. Δεν είχε σφυγμό και η κλινική του εικόνα μας έδειξε βαριά σηψαιμία”, δήλωσαν στα gegonota, ι γιατροί που το εξέτασαν και προσπάθησαν να το επαναφέρουν στη ζωή. Για τους ίδιους ήταν φανερό ότι της  σηψαιμίας προηγήθηκε λοίμωξη του σώματος (εισβολή στο ανθρώπινο σώμα ενός μικροβίου), το οποίο ανακαλύφθηκε σήμερα.

Όπως εξήγησαν, το μικρόβιο έκανε εντοπισμένη λοίμωξη η οποία επεκτάθηκε και προσέβαλε ζωτικά όργανα. Όπως έγινε γνωστό, το παιδί είχε πυρετό υψηλό όπως και το δίδυμο αδελφάκι του πέντε ημέρες, αλλά κανένα παιδί από τα δύο δεν είχε ιατρικό ιστορικό.

Το παιδί που ξεψύχησε στην ανάνηψη, μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο συνοδευόμενο και από την παιδίατρο που το παρακολουθούσε, η οποία νωρίτερα όταν το εξέτασε στο ιατρείο της όπου το μετέφερε η μητέρα,  του έκανε ΚΑΡΠΑ. Οι γιατροί αποφάσισαν αμέσως να διασωληνωθεί. Κατέβαλαν προσπάθειες να το κρατήσουν στη ζωή, αλλά το παιδί δεν είχε σφυγμό και τελικά κατέληξε.

Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα μωρά βρέθηκαν να κινδυνεύουν για τη ζωή τους. Όσο η μητέρα τους ήταν ακόμα σε εγκυμοσύνη, έπαθε εγκεφαλικό και κινδύνεψε να χαθεί, και αυτή και τα παιδιά.

Ο γιατρός που την έσωσε όπως και τα μωρά τότε, μιλάει συγκλονισμένος για την τραγωδία.

«Τα παιδάκια αυτά αντιμετωπίστηκαν σε εξωτερικό γιατρό. Το άτυχο παιδάκι έπρεπε να διακομιστεί άμεσα στο νοσοκομείο. Δυστυχώς δεν έγινε αυτό και ήρθε πέντε μέρες μετά».

Η ανακούφιση της γυναίκας για τη σωτήρια επέμβαση του γιατρού της, φαίνεται σε κάρτα που είχε στείλε τότε στον ανθρώπου που την έσωσε.

«Σας ευχαριστώ. Η επαγγελματική ευσυνειδησία, σας διακρίνει. Με έφεραν στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία και ήμουν έγκυος σε δύο αγοράκια στον 5ο μήνα. Εκείνη την ημέρα δεν είχατε εργασία στο νοσοκομείο, αλλά ήσασταν εκεί. Ήρθατε και μου σώσατε τη ζωή».

Δυστυχώς, αυτήν τη φορά η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους.

Πηγή: gegonotanews