Βόρεια Ελλάδα: «Πόλεμος» οινοποιών με εταιρείες για Φ/Β πάρκα δίπλα σε αμπελώνες

Ποια είναι τα έργα για τα οποία έχουν εναντιωθεί δήμοι και οινοποιεία της Δράμας

Μήλον της έριδος μεταξύ οινοποιείων, τοπικής κοινωνίας και εν δυνάμει επενδυτών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τρεις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ με σκοπό την έγκριση αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η πρόταση της εισηγμένης οινοποιίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, “Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη”, η οποία έχει υποβάλει αίτηση αναθεώρησης ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κατά της βεβαίωσης παραγωγού που έχει εκδοθεί στο όνομα της εταιρείας Ecoenergy Greece Μ.Ι.Κ.Ε. Στα όσα επικαλούνται τόσο δημοτικά συμβούλια δήμων της περιοχής αλλά και επιχειρήσεις όπως είναι το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, είναι το γεγονός ότι καταστρέφονται κτηνοτροφικές εκτάσεις και ταυτόχρονα, πλήττεται το φυσικό περιβάλλον αλλά και η δραστηριότητα του Κτήματος Λαζαρίδη, το οποίο διατηρεί αμπελώνες στην περιοχή της επένδυσης.

Τι υποστηρίζει το Κτήμα Λαζαρίδη

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του Κτήματος, Κώστα Λαζαρίδη, Γεράσιμου Λαζαρίδη, κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Νευροκοπίου, δεδομένου ότι στην περιοχή του Καταφύτου Δράμας, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκός σταθμός, η εταιρεία καλλιεργεί ήδη περίπου 500 στρέμματα αμπελώνων, εκ των οποίων τα περίπου 200 στρέμματα “περικλείονται ασφυκτικά από τα σχεδιαζόμενα προς εγκατάσταση πάνελ του υπό αδειοδότηση Φ/Β σταθμού”. Επίσης το οινοποιείο έχει ήδη αιτηθεί ακόμη περίπου 150 στρέμματα, τα 90 στρέμματα εκ των οποίων σε εκτάσεις που πρόκειται να εγκατασταθούν τα πάνελ του υπό αδειοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού, ενώ υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη ακόμη 300 και πλέον στρεμμάτων αμπελώνων, σε περιοχές όμορες με τις εγκαταστάσεις της υπό αδειοδότηση επένδυσης.

Πίσω από την Ecoenergy Greece, φέρεται να βρίσκεται η Macquarie, το fund κολοσσός που έχει εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα έργα για τα οποία έχει εναντιωθεί δήμοι και οινοποιεία της Δράμας είναι:

α) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αδριανή Δράμας (Δήμος Παρανεστίου), έκτασης περίπου 7.000,00 στρεμμάτων συνολικής ισχύος 500 ΜW, για το οποίο εκδόθηκε βεβαίωση παραγωγού από ΡΑΑΕΥ). Η επένδυση προγραμματίζεται από πλευράς της Ecoenergy Greece IKE.

β) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Κατάφυτο (Δήμος Κ. Νευροκοπίου) έκτασης εξωτερικού γηπέδου περίπου 3.800 στρεμμάτων, αποτελούμενο από τρία επιμέρους γήπεδα εγκατάστασης με εμβαδά 280,96 στρεμμάτων, 1.172,356 στρεμμάτων και 630,67 στρεμμάτων συνολικής ισχύος 145,97 MW. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο για έκδοση της τελικής απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η επένδυση προγραμματίζεται από την εταιρεία Ήλιος Σερρών ΜΑΕ.

γ) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Νικηφόρο Δράμας (Δήμος Παρανεστίου) έκτασης περίπου 880 στρεμμάτων και συνολικής ισχύος 58 MW, για το οποίο εκδόθηκε ήδη η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για λογαριασμό της επενδύτριας εταιρείας, Akuo Energy Greece.

Τι αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο Νευροκοπίου

Για το θέμα έχει τοποθετηθεί σχετικά και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, όπου βρίσκεται ο χώρος επένδυσης της Ήλιος Σερρών ΜΑΕ, καθώς σε σχετική τοποθέτηση αναφέρεται ότι η επένδυση θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην περιοχή. Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση η κοινότητα Καταφύτου όπου βρίσκεται η περιοχή της επένδυσης βρίσκεται στους πρόποδες του δεύτερου ψηλότερου βουνού στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα βοσκοτόπια παρουσιάζουν μοναδική βιοποικιλότητα, πλήττεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή του Κτήματος Λαζαρίδη, διαταράσσεται η φυσική συνέχεια του τοπίου και υποβαθμίζεται η φυσική ομορφιά και το περιβάλλον. Προστίθεται μάλιστα ότι “τα στρατηγικά σχέδια και επενδύσεις ετών του Δήμου για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, θα καταστραφούν”.

Επένδυση σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τον οικισμό

Όπως υποστηρίζεται μεταξύ άλλων σε σχετική εισήγηση του προέδρου της Κοινότητας Καταφύτου, Περικλή Πετρίδη, κατά την παρέμβαση που πραγματοποίησε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νευροκοπίου, “Η εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου και τόσο κοντά (100 μέτρα από τον οικισμό) θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ψυχική υγεία των κατοίκων που χρόνια ζούνε σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον”.

Πηγή: capital.gr