Βούτσιτς: Η έμμεση «συγγνώμη» της Σερβίας για το όνομα των Σκοπίων

Τη σημασία της πρώτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο Σέρβος Πρόεδρος έμμεσα παραδέχτηκε πως ήταν λάθος της Σερβίας η αναγνώριση του ονόματος των Σκοπίων, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα την κίνηση της Ελλάδας στη μη αναγνώριση του Κοσσόβου.

«Αυτό που είναι σήμερα πιο σημαντικό είναι ότι εδραιώνουμε πρόσθετη εμπιστοσύνη σε ανώτατο κρατικό επίπεδο, μεταξύ των κυβερνήσεων και μεταξύ των υπουργών αυτή η εμπιστοσύνη οικοδομείται και θα συνεχιστεί. Αν μπορώ να το πω με μία πρόταση, η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν η μία να υπολογίζουν την άλλη» τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

«Αυτό είναι σημαντικό νομίζω και για την Ελλάδα. Για τη Σερβία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σημαίνει πολλά, ότι η Ελλάδα θα αγωνιστεί στην ΕΕ και οικονομικά και πολιτικά για τη Σερβία. Στην περιοχή αν συνεργαστούμε από κοινού πολύ πιο ισχυρά θα μπορούμε να διαφυλάξουμε και να επιτύχουμε τους ζωτικούς κρατικούς μας στόχους. Ταυτόχρονα θα ληφθούν υπόψη και οι στόχοι όλων των άλλων και θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ειρηνικά» επισήμανε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας σημειώνοντας ότι η Σερβία ζητά ένα χρονοδιάγραμμα, ζητά να γνωρίζει πότε θα ενταχθεί στην ΕΕ αν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

«Οι Βρυξέλλες πρέπει να μας πουν ανοιχτά πότε θα ενταχθούμε, αν εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Νομίζω ότι είναι δίκαιο προς τους πολίτες της Σερβίας να τους πουν πότε μπορούν να περιμένουν ένταξη στην ΕΕ. Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην πορεία της προς την ΕΕ» είπε.

«Δεν σημαίνει ότι κοιτάζουμε αλλού, ζητάμε σεβασμό και να μας αντιμετωπίζουν, όπως αντιμετωπίζουν τους άλλους» ανέφερε.

«Η πιο απλή απάντηση που λαμβάνουμε είναι “βρίσκεστε στην ευρωπαϊκή πορεία, εκπληρώστε τις υποχρεώσεις σας”, αυτό ακούμε από όλους. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το 2007 οι Βούλγαροι ήταν πιο έτοιμοι απ’ ότι είμαστε εμείς σήμερα. Το είπα στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και θα το επαναλάβω και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι δύο το γνωρίζουν και γι αυτό μίλησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην Τεργέστη (στη σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» εξήγησε ο κ. Βούτσιτς.

Απαντώντας σε ερώτηση «αν συμφωνεί με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι ήταν λάθος η αναγνώριση της πΓΔΜ από το Βελιγράδι με το σημερινό της όνομα και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο να αποκατασταθεί η αδικία» ο κ. Βούτσιτς τόνισε η χώρα του πλέον θα καθοδηγείται από τα συμφέροντά της.

«Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου μας βοήθησε όταν είχαμε δυσκολίες. Και είναι προφανές ότι δεν δείξαμε τον απαραίτητο σεβασμό για αυτή την ενέργεια. Δεν θα ήθελα να μιλήσω μπροστά σε ξένους για το ποιοι είναι οι λόγοι, για το ποιος φέρει την ευθύνη, ούτε να επικρίνω κάποιον από τους προκατόχους μας. Η Σερβία θα καθοδηγείται από τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα εκείνων που είναι στο πλευρό της, που την βοήθησαν στη διαφύλαξη των αρχών του διεθνούς δικαίου. Οι Έλληνες φίλοι μας πάντα πρέπει να υπολογίζουν στη στήριξη μας. Αν ήθελα να ασκήσω κριτική ή να διαψεύσω τον κ. Ντάτσιτς μου φαίνεται ότι δεν το έκανα», τόνισε.