Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων

Αναλυτικά το νομοσχέδιο – Ποιες υποχρεώσεις αίρονται

Kατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων.

Tο νομοσχέδιο που για να περάσει από την Ολομέλεια και να εφαρμοστεί χρειάζεται την ψήφο 200 βουλευτών (λόγω της σχετικής πρόνοιας του άρθρου 51 του Συναταγματος), αίρει την υποχρέωση όσων επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να:

    έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετια

    έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον, είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Συγκεκριμένα, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:

Α. Με το υπόψη σχέδιο νόμου, τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας κατά την ημέρα διενέργειας εκλογών.

Συγκεκριμένα:

Απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των εν λόγω εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την κατάργηση των υφιστάμενων κριτηρίων και δικαιολογητικών, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ιδίου Υπουργείου αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής αυτών στους ανωτέρω εκλογικούς καταλόγους.

Καταργείται, επίσης, η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. (άρθρο 1)

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Το νομοσχέδιο αναμένεται τις επόμενες μέρες να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το δρόμο της Ολομέλειας. Επί της αρχής, θετικά διακείμενοι εμφανίζονται πέραν της ΝΔ , το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ωστόσο, παρότι το 2021 αντίστοιχη ρύθμιση είχε ψηφίσει και η ΕΛΛΥΣΗ, ο Κυριάκος Βελόπουλος δηλώνει πως δεν προτίθεται να στηρίξει καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Πηγή: iefimerida.gr