Βουλή: Μισός μισθός για βουλευτές που δείχνουν αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά

Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια για να εγκρίνει την τροποποίηση του Κανονισμού

Αποφασίζει η ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνεται και το άρθρο 80 με τίτλο “Μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά”.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλειοψηφία της επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, που συνεδρίασε χθες, συμφώνησε να δοθεί η δυνατότητα στον πρόεδρο του σώματος να μπορεί ο ίδιος να διατυπώνει μομφή κατά βουλευτή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, και να περικόπτει το ήμισυ, αντί του ενός τετάρτου (που ισχύει σήμερα) της αποζημίωσης του βουλευτή.

Το άρθρο 80 έχει σήμερα ως εξής:

1. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων των προηγούμενων άρθρων, να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον Βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει στην αναφερόμενη στο άρθρο 77 παρ. 3 ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά.

2. Μετά την πρόταση του Προέδρου για απόδοση μομφής, ο ενδιαφερόμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις για πέντε (5) λεπτά της ώρας το πολύ, μετά τις οποίες, εάν ο Πρόεδρος διατηρεί την πρότασή του, η Βουλή αποφασίζει με ανάταση και χωρίς συζήτηση.

3. Η απόφαση της Βουλής για τη διατύπωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον Βουλευτή συνεπάγεται αυτοδικαίως την περικοπή του ενός τετάρτου (1/4) της μηνιαίας αποζημίωσής του.