Βουτιά κατά 70% στις νέες παροχές ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο της κρίσης

Κατά 70% περιορίστηκαν οι νέες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. νέες παροχές) κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012 – 2018.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένεται και μια αντίστοιχη αύξηση των συνδέσεων, οι οποίες πάντως δεν προβλέπεται να επανέλθουν στα προ-κρίσης επίπεδα – ούτε μετά το 2023.

Τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν από το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που εκπόνησε ο ΔΕΔΔΗΕ και ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) – σχέδιο που περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη πενταετία.

Όσον αφορά τις νέες συνδέσεις, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι επενδύσεις από 159,5 εκατ. ευρώ το 2012 περιορίστηκαν σε μόλις 48,8 εκατ. ευρώ το 2015. Έκτοτε σταδιακά αυξήθηκαν και εκτιμάται ότι έφτασαν το 2012 στα 59 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη πενταετία προμηνύουν ότι θα φθάσουν τα 62 εκατ. ευρώ το 2019 και τα 74 εκατ. το 2023.

 «Για τις νέες συνδέσεις, θεωρήθηκε μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 5%, η οποία προϋποθέτει τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Πρέπει να αναφερθεί ότι, με τις αυξήσεις που προαναφέρθηκαν, οι προβλεπόμενες δαπάνες για τα έργα νέων συνδέσεων χρηστών για τα επόμενα έτη προβλέπονται χαμηλότερες από τις αντίστοιχες δαπάνες των ετών 2012 και 2013» αναφέρεται στο πενταετές πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται ότι οι νέες συνδέσεις αφορούν κυρίως καταναλωτές αλλά και παραγωγούς, και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για τα έργα αυτά καταβάλλεται από τους ίδιους.

Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως, και το μεγάλο έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών κατανάλωσης. Το πιλοτικό έργο που προέβλεπε την εγκατάσταση περίπου 200.000 μετρητών σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχει «παγώσει» ύστερα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ