Βούτσης: Προωθούνται θετικά μέτρα ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες στο σύνολό τους σε 2-3 χρόνια

«Δεν πρόκειται για μια ρητορική προσδοκιών, αλλά για προγραμματικά, ρεαλιστικά μέτρα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στο πακέτο θετικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, ενώ σημείωσε ότι βεβαίως και δεν αναπληρώνονται οι απώλειες στο σύνολο τους από το 2010, ωστόσο είπε πως με τα θετικά μέτρα που προωθούνται γίνονται βήματα, δημιουργούνται οι προσδοκίες ότι θα καλυφθούν οι απώλειες στο σύνολο τους σε 2 με 3 χρόνια.

Είναι σαφές ότι μόνο με ένα συστηματικό ρυθμό ανάπτυξης -για τον οποίο προβλέπεται ότι το 2022 θα είναι στο 2,5%- θα καλυφθούν ότι σημείωσε και πρόσθεσε πως οι απώλειες ήταν μεγάλες για τους πολλούς. Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι τα σημάδια για την ελληνική οικονομία είναι θετικά από την ΔΕΘ έως σήμερα, το τουριστικό ρεύμα αναμένεται πολύ μεγάλο εφέτος, το καράβι της πραγματικής οικονομίας πάει καλά.

Ακόμη, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να βγει σύντομα η χώρα και πάλι στις αγορές με ένα εξαιρετικό επιτόκιο.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών και στις διεργασίες που συντελούνται, σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι στο μεγάλο κάδρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων γίνονται δύο σοβαρά πειράματα σε προοδευτική κατεύθυνση στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Η προσπάθεια που γίνεται εδώ στην Ελλάδα, είπε, με ευρύτερες δυνάμεις έχει διττό σκοπό. Από τη μία διαμορφώνει έναν ευρύτερο πόλο με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη δυναμώνει η κουλτούρα προοδευτικής στροφής και συνεργασίας με άλλους χώρους που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σκοπός να βρεθούν σε μία συμμαχία εκλογικης σύμπραξης, μας ενδιαφέρει να αναδιαμορφωθούν ιδέες αλλά και οι αποστάσεις και οι αποστασιοποιήσεις από το πρόγραμμα της ΝΔ και τις συνεργασίες μαζί της.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, επεσήμανε πως εκτιμά ότι αυτές οι ευρωεκλογές θα έχουν σημαντική συμμετοχή των ψηφοφόρων γιατί θα πρέπει να απαντηθούν διλημματικά ή λιγότερο διλημματικά ερωτήματα για το που πάει η Ευρώπη και για την προοδευτική ή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της χώρας. Ζητήματα φλέγοντα που δεν επισκιάζονται από άλλα όπως τον απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων.

Ερωτηθείς δε για τα σενάρια που είδαν και πάλι το φως της δημοσιότητας για εκλογές στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, ο κ. Βούτσης τόνισε πως «θα πάμε κανονικά στις εθνικές εκλογές, θα κλείσει κανονικά ο κύκλος της κυβέρνησης».

Σε ότι αφορά την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως εφόσον κατατεθεί κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης και θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δει ο κόσμος τις προγραμματικές διαφορές των δύο κομμάτων αλλά και ευκαιρία να αναδειχθούν τα κυβερνητικά πεπραγμένα.