Βράσταμα: Μια κοινότητα με τρία χωριά που έχει να αναδείξει πολλές και σπάνιες ομορφιές!

Τα Βράσταμα είναι ένα ορεινό, γραφικό χωριό του δήμου Πολυγύρου και είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν την ηρεμία και την χαλάρωση, καθώς και το καλό, γευστικό φαγητό. Όλη η περιοχή είναι κρυμμένη μέσα στο πράσινο και οι διαδρομές για να προσεγγίσει κανείς τα γύρω χωριά είναι πραγματικά εκπληκτικές. Βρίσκονται σε απόσταση 11χλμ. ανατολικά από την πρωτεύουσα τον Πολύγυρο και σε υψόμετρο γύρω στα 500μ. από την στάθμη της θάλασσας.

Το XalkidikiPolitiki, θέλοντας οι αναγνώστες του να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το μικρό, παραδοσιακό χωριό που είναι γνωστό για την φυσική ομορφιά του, για τα τοπικά εδέσματα του, για τα σπάνια αρχιτεκτονικής κτίριά του και τους φιλόξενους κατοίκους του, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας των Βραστάμων Ιωακείμ Μελανδίνο θέτοντας του μερικά ερωτήματα:

• Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Η τοπική κοινότητα των Βραστάμων περιλαμβάνει και τα χωριά Κελλί και Πλανά. Τα Βράσταμα πλέον έχουν γύρω στους 670 κατοίκους, γύρω στους 60 το Κελλί και 180 περίπου η Πλανά. Τα Βράσταμα ή αλλιώς Βραστά είναι από τους παλαιότερους οικισμούς της Χαλκιδικής και αναγράφονται για πρώτη φορά στην ιστορία του βίου του Αγίου Ευθυμίου του Νέου που ασκήτευσε εδώ στο χωριό. Στην θέση των Βραστάμων γίνεται λόγος για αρχαία πόλη, ενώ το χωριό αναφέρεται και σε όλα τα μεσαιωνικά χειρόγραφα. Το χωριό κάηκε ολοσχερώς το 1821 με τους Τούρκους, ενώ οι κάτοικοι των Βραστάμων συμμετείχαν και στην επανάσταση του 1821 με σπουδαίο αγωνιστή τον Δημήτριο Παραδείση. Τα Βράσταμα σήμερα έχουν σημαντικές εκτάσεις, από τις μεγαλύτερες στον νομό. Το 80% αυτών αποτελούνται από ελαιόδεντρα και αυτή μάλιστα είναι και η κύρια ασχολία των κατοίκων εδώ. Η ενασχόληση δηλαδή με την ελαιοκομία. Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε το μοναδικό μέρος στην Χαλκιδική που έχει άδεια να παράγει κούμαρο! Γι’ όποιος έρθει στα Βραστά πρέπει να δοκιμάσει σίγουρα το τοπικό μας ποτό που είναι το τσίπουρο από κούμαρο.

• Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφθεί;

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον κεντρικό μας ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο ναός ανακαινίστηκε το 1814, καθώς είχε καεί από τους Τούρκους. Στη θέση “Μικρόκαμπος” επίσης βρίσκεται η σπηλιά του Οσίου Ευθυμίου, που ασκήτευσε στην περιοχή. Το σπήλαιο αυτό που είναι κτισμένο πάνω σε ένα βράχο και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Ο επισκέπτης ακόμη μπορεί να θαυμάσει τα πολλά ξωκλήσια που υπάρχουν γύρω από το χωριό μέσα στην καταπράσινη φύση, όπως και να περπατήσει στα μικρά σοκάκια και να δει από κοντά παλιά σπίτια και κτίρια, σπάνιας αρχιτεκτονικής. Ένα τέτοιο κτίσμα είναι και το παλιό δημοτικό σχολείο.

• Ποιες είναι οι κύριες γιορτές, ήθη και έθιμα του τόπου σας;

Κάποτε μας αποκαλούσαν ξέρετε ως “πρωταθλητές των πανηγυριών”. Τα χρόνια άλλαξαν όμως, οι καιροί δυσκόλεψαν…Παρολ’αυτά συνεχίζουμε και προσπαθούμε να διατηρούμε τις παραδόσεις μας! Στις 24 Ιουνίου τιμούμε τη μνήμη του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και αναβιώνουμε το έθιμο με τις φωτιές, παραμονή του Άι-Γιαννιού στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου. Τιμούμε ακόμη την μνήμη των Αγίων Αποστόλων, τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, τους Αγίους Αναργύρους στις 1 Ιουλίου με τις πρέπουσες τιμές και φυσικά το χωριό πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, όπου γιορτάζει και ο κεντρικός μας ναός! Στις 15 Αυγούστου μάλιστα ο σύλλογος γυναικών διοργανώνει την γιορτή του κούμαρου, συνοδεία μεζέδων και εκλεκτών εδεσμάτων. Στις 31 Αυγούστου τιμάμε και την Τίμια Ζώνη της Παναγίας. Να αναφέρουμε ότι στο Κελλί τιμούμε το Γενέθλιο της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου και στην Πλανά την Αγία Φωτίδα στις 20 Αυγούστου.

• Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε η θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Στο χωριό έχουμε πολύ ησυχία. Ειδικά τις ανοιξιάτικες ημέρες που όλοι είναι στα κτήματα. Και το καλοκαίρι πάλι είμαστε εμείς και εμείς. Δεν έχουμε τουρισμό όπως συμβαίνει σε άλλα μέρη, παρόλο που το χωριό μας έχει να αναδείξει πολλές και σπάνιες ομορφιές. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας μπορώ να πω πως έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις και βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Όλα τα χωριά της κοινότητάς μας είναι σε καλή κατάσταση γενικά. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο! Θα έλεγα πως πρέπει να βελτιωθεί ο δρόμος Βραστών-Ορμύλιας, καθώς είναι ένας δρόμος πέρασμα που εξυπηρετεί καθημερινά αρκετό κόσμο και ειδικά τους ανθρώπους που εργάζονται συστηματικά στην ελαιοκομία.

www.xalkidikipolitiki.com