ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2022

ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2022 από το Αθηνόραμα, στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο MakedoniaPalace της Θεσσαλονίκης. Μια βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, μεταφέροντας παράλληλα το ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα της βιώσιμης αλιείας με το concept «PlanetFish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα».

Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας, κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη με το VaroulkoSeaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο MakedoniaPalace απονεμήθηκαν συνολικά 80 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Θράκη, τα οποία συγκέντρωσαν –από τη γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του AlphaGuide– βαθμολογία από 14/20 και πάνω. Οι γευσιγνώστες του Αθηνοράματος γύρισαν και φέτος όλη την επικράτεια, για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν εκατοντάδες εστιατόρια και χιλιάδες πιάτα. Μάλιστα, 24 εστιατόρια βραβεύτηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θεσμού, αποδεικνύοντας την άνευ προηγουμένου άνοιξη της ελληνικής κουζίνας.

Mastersofceremony της ξεχωριστής βραδιάς, ήταν οι μοναδικοί Άκης Σακελαρίου και Μάξιμος Μουμούρης που, με θεατρική άνεση και κοφτερές ατάκες, υπογράμμισαν την αξία της ελληνικής κουζίνας ως μιας από τις σημαντικότερες πτυχές της πολιτισμικής μας ταυτότητας και εξήραν τα εστιατόρια που την υπηρετούν, με υψηλή ποιότητα και έμπνευση.

Το concept του φετινού δείπνου που ολοκλήρωσε τις βραβεύσεις συντονίστηκε αυτήν τη χρονιά με το μεγάλο παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της απειλής ότι στις θάλασσές μας τελειώνουν τα ψάρια. Το 33% των πληθυσμών των ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκεται στα πρόθυρα της υπεραλίευσης. «Στις 14 Σεπτεμβρίου το 2018 η Ελλάδα ξέμεινε από ψάρια γιατί οι γόνοι δεν είχαν προλάβει να γεννήσουν», υπενθύμισαν στους παρευρισκόμενους οι παρουσιαστές της βραδιάς, τονίζοντας ότι την ώρα που 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από το ψάρι διατροφικά και οικονομικά, ολόκληρα είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την υπεραλίευση, την κλιματική αλλαγή, τα ψάρια-εισβολείς, αλλά και τις κακές πρακτικές καταναλωτών και εστιατόρων.

«Το να τρώμε γόνο είναι περιβαλλοντικό έγκλημα», υπογράμμισαν, ενώ ατάκες όπως το «δώστε τόπο στα λιανόψαρα», το «ποτέ κολιό τον Αύγουστο», «αφήστε το γόνο να γίνει γονιός» γιατί… «το μέγεθος μετράει», αλλά και το «τσακίζουμε το λεοντόψαρο σε κάθε γειτονιά», έγιναν τα συνθήματα της βραδιάς. Συνθήματα που «πρέπει να κάνουμε βιώματα, αν θέλουμε να αναστρέψουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα: τη διαπίστωση ότι η θάλασσα δεν είναι πια, δυστυχώς, η ανεξάντλητή πηγή τροφής, όπως θεωρούσαμε επί αιώνες.

Συντονισμένος με το μήνυμα της βιώσιμης θαλασσινής γαστρονομίας, ο πολυβραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ιδιοκτήτης-σεφ του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας στη χώρα (VaroulkoSeaside) δημιούργησε και μαγείρεψε το μενού της τελετής απονομής με οικολογική ευαισθησία και έμφαση στην εξαιρετική γεύση.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι τυχαία το σπίτι των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας. Το Αθηνόραμα υπογραμμίζει τη δυναμική της εστιατορικής σκηνής της πόλης επί σειρά ετών. Όπως ανέφερε ο εκδότης του Δημήτρης Ηλιόπουλος είναι πολύ σημαντικό ότι ο θεσμός έχει βρει την υποστήριξη των θεσμικών φορέων της πόλης ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για τη σταθερή υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον θεσμό καθώς και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ Ηelexpo Κυριάκο Ποζρικίδη για τη στήριξη τους σε όλες τις πρωτοβουλίες του αθηνοραματος στην πόλη. Φέτος, μάλιστα, που η Θεσσαλονίκη έγινε η πρώτη ελληνική πόλη που εντάσσεται στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO, ένα δίκτυο 36 πόλεων οι οποίες διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πόρους για την ανάδειξή της, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας συμπράττουν με την πρωτοβουλία αυτή, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στην εξωστρέφεια και την ανάδειξη της γαστρονομικής δυναμικής της πόλης, μέσα από συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης, βιωσιμότητας του πλανήτη και σωστής διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων.

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας παρέδωσανοαντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη,ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της HelexpoΚυριάκος Ποζρικίδης, η υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας Upfield SEE Μαργαρίτα Στεργίου,ο διευθυντής Πωλήσεων Χονδρικής της ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. Σπύρος Μαζαράκης, η Marketing&Communicationsdirector / Hospitality | GastronomyDivision ΜΟΔΙΑΝΟ Γεωργία Δώδου, η διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Ισμήνη Μπογδάνου, ο SeniorBrandmanager της εζα Μιχάλης Βρανάς, ο Bar&RestaurantSalesmanager της NestléWatersΓρηγόρης Μανωλέλης,ηManagingdirector της Συνέργια Α.Ε., αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional, Ελένη Μιχοπούλου, ο εκδότης του ΑθηνοράματοςΔημήτρης Ηλιόπουλος και η συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος και επικεφαλής του θεσμούΆννη Ηλιοπούλου.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πραγματοποιήθηκαν με την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022

S.Pellegrino – AcquaPanna

Nespresso Professional

εζα Fine Lager

Μασούτης

ΕΛΟΠΥ

Άλτις

Αγορά Μοδιάνο

Υποστηρικτές

ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Κτήμα Βιβλία Χώρα

Άδολο

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2022

ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΘΗΝΑ

VaroulkoSeasideΕλληνική σύγχρονη κουζίνα 16/20

AleriaΕλληνική σύγχρονη κουζίνα 15/20

SenseΕλληνική σύγχρονη κουζίνα(Ξεν. «AthensWas»)14,5/20

ArkΕλληνική σύγχρονη κουζίνα14/20

ArtisanalLounge&GardensΕλληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

ΒασίλαιναςΕλληνική σύγχρονη κουζίνα14/20

Cookoovaya Ελληνική σύγχρονη κουζίνα14/20 NEW ENTRY

Μαγικές Κατσαρόλες Ελληνική σύγχρονη κουζίνα14/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

SalonicaRestaurantΕλληνική σύγχρονη κουζίνα15/20

DomeRealCuisine (Ξεν. «NikopolisHotelThessaloniki») Ελληνικήσύγχρονηκουζίνα14, 5/20

Χαρούπι Ελληνική σύγχρονη κουζίνα14,5/20

Δέκα τραπέζια Ελληνική σύγχρονη κουζίνα14/20NEW ENTRY

Το Μανιτάρι Ελληνική σύγχρονη κουζίνα14/20

Μούργα Ελληνική σύγχρονη κουζίνα14/20

Συν Τροφή Ελληνική σύγχρονη κουζίνα14/20 NEW ENTRY

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Tomata(Ξεν. «SaniMarina – SaniResort») Ελληνική σύγχρονη κουζίνα15/20

Bubo Fine Dining Restaurant Ελληνικήσύγχρονηκουζίνα 14,5/20

Η Μαριγούλα Ελληνική σύγχρονη κουζίνα14/20

Μπουκαδούρα Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

ΚΡΗΤΗ

OldMill(Ξεν. «EloundaMare», Ελούντα) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20

Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου)Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Apiri(Ηράκλειο) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Avli (Ρέθυμνο) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Elaia(Ξεν. «KapsalianaVillageHotel», Καψαλιανά Ρεθύμνου) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Ferryman(Ελούντα) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Hasika(Ρέθυμνο) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

LaBouillabaisse (Ξεν. «MinosBeachArtHotel», Ελούντα) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός Χανίων) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Ονήσιμος (Ηράκλειο) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

PelagosSeasideRestaurant(Ξεν. «CorivaBeach», Κουτσουνάρι Λασιθίου) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Πεσκέσι (Ηράκλειο) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα14/20NEW ENTRY

Taverna(Ξεν. «DaiosCoveLuxuryResort&Villas», Βαθύ, Άγιος Νικόλαος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

TheYachtClub(Ξεν. «EloundaMare», Ελούντα) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Χρυσόστομος (Χανιά) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

ΝΗΣΙΑ

Noble(Ξεν. «ElysiumResort&Spa», Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 15/20

PetraRestaurant (Ξεν. «CanavesOiaSuites», Σαντορίνη)Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 15/20

Baos(Ξεν. «MyconianKorali», Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20

Grandma’s(Ξεν. «LiostasiHotel&Suites», Ίος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20

KenshōOrnos(Ξεν. «KENSHŌ Ornos», Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20

Μαραθιά(Τήνος)Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14,5/20

Melia(Ξεν.«LesanteBluBeachResort», Ζάκυνθος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20 NEW ENTRY

AliosIlios(Ξεν. «SantoMarisOiaLuxurySuites&Spa», Σαντορίνη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

BlackRock(Ξεν. «SantoriniSecret», Σαντορίνη)Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Broadway(Κως)Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Cantina(Σίφνος) 14/20Ελληνική σύγχρονη κουζίνα NEW ENTRY

CesarMezeBar(Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Efisia (Ξεν. «MyconianAmbassador», Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Five Senses – Sophisticated Greek Gastronomy (Ξεν. «LindosBlu Luxury Hotel & Suites», Ρόδος) Ελληνικήσύγχρονηκουζίνα 14/20

FlyAway(Ξεν. «WestEastSuites», Σαντορίνη)Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Fresh (Ξεν. «ElysiumResort&Spa», Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Hellas(Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

O Ηλίας (Ρόδος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Το Θαλασσάκι (Τήνος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

IdolRestaurantBar(Σαντορίνη)Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Ιθaka(Ίος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Τα Κανιόρια(Λευκάδα) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Καρυδιές (Σαμοθράκη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Κληματαριά (Κέρκυρα) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος)Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Μαυρίκος(Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Noa(Ξεν. «MyconianKyma», Μύκονος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Nōema(Μύκονος)Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20NEW ENTRY

PanigyriFestivalFood(Σαντορίνη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Παράγκα (Ρόδος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Pomo d’ Oro(Κέρκυρα) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Ρόζας (Σαντορίνη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

RoseGarden(Κέρκυρα) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Toula’sGastronomy(Κέρκυρα) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Anama(Γιάλοβα Μεσσηνίας) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 15/20 NEW ENTRY

KoocTavernaSecrets (Ξεν. «CostaNavarino», Πύλος Μεσσηνίας) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20

AlmiraFish&MeatTavern(Αλεξανδρούπολη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Βεργιώτικο(Βέροια) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω(Λιτόχωρο Πιερίας) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

ElRestoBar(Ξεν. «AgapitosVIllas», Πήλιο) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Έξι Κλειδιά (Ξεν. «Έξι Κλειδιά», Πήλιο) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Κοντοσώρος(Ξινό Νερό Φλώρινας) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Κοττάνη (Κοττάνη Ξάνθης) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Ναουμίδης(Αγ. Παντελεήμονας Φλώρινας)Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Ταβέρνα του Αϊ-Γιώργη (Αλεξανδρούπολη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Χάραμα (Αρκοχώρι Ημαθίας) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

DînerdeGalaMenu

PlanetFish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα

Δημιουργία μενού: Λευτέρης Λαζάρου

Ψωμί – Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Ο.Π. Καλαμάτα.

* Άσε το γόνο να γίνει γονιός

Σαρδέλα – Γάβρος – Μαρίδα παναρισμένα, άνηθος, μάραθος, βασιλικός

>εζαFineLager

*Το μέγεθος μετράει

Μπαρμπούνι ταρτάρ, «χαβιάρι» μελιτζάνας, χουρμάς, φιστίκι Αιγίνης

>SoleΒιδιανό 2021, Κτήμα Βιβλία Χώρα

*Τα λιανόψαρα στο προσκήνιο

Σούπα από μικρά πετρόψαρα, μελάνι σουπιάς, λαβράκι, μαύρο σκόρδο

>Πλαγίως Λευκός 2021, Chardonnay, Π.Γ. Ε. Παγγαίο, Κτήμα Βιβλία Χώρα

*Ποτέ κολιό τον Αύγουστο

Κολιός, ρεβίθια, μπριάμ

>Τσίπουρο Δεκαράκι Μονοποικιλιακό, Μοσχάτο Τυρνάβου

* Η ιχθυοκαλλιέργεια κάνει καλό

Κρανιός, μους ξινού τραχανά, αφρός αβγολέμονο

>Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός 2021, SauvignonBlanc – Ασύρτικο, Π.Γ. Ε. Παγγαίο

* Μια θάλασσα γλυκό

Μους γιαούρτι-αμύγδαλο, σορμπέ πεπόνι, namelakalemongrass, σάλτσα αγγουριού, χαμομήλι.

Θαλασσινό σοκολατάκι

>Μαστίχα M Dry

Καφές ΝespressoProfessionalDecaffeinato

Τα πιάτα του δείπνου συνόδευσαν τα Premium Ιταλικά νερά S.Pellegrino® lightsparkling Φυσικό Μεταλλικό Νερό από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και ΑcquaPanna® Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την Τοσκάνη.

Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν λαβράκι και κρανιός από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Συνέπραξε ο executivechef του ξενοδοχείου «MakedoniaPalace» Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα του.