Βρέθηκε η βιολογική αιτία της φαλάκρας και του γκριζαρίσματος

Την βιολογική αιτία που οδηγεί στην τριχόπτωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών με το πέρασμα του χρόνου πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε πειράματα σε ποντίκια κατόρθωσαν να απομονώσουν τα εξειδικευμένα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των τριχών και την παραγωγή των χρωστικών ουσιών που προσδίδουν στα μαλλιά μας το χρώμα τους. Το επίτευγμα αυτό εκτιμάται ότι συνιστά σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση μιας οριστικής θεραπείας για την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Οι ερευνητές εντόπισαν κατά λάθος τα προγονικά κύτταρα των τριχοθυλακίων ενόσω διερευνούσαν μία σπάνια γενετική διαταραχή που ονομάζεται νευροϊνωμάτωση τύπου 1και προκαλεί την ανάπτυξη όγκων στα νεύρα.

«Αν και η έρευνά μας άρχισε για να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο αυτή, τελικά βρήκαμε γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά και γιατί πέφτουν καθώς μεγαλώνουμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λου Λι, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας. «Με βάση τη νέα γνώση, ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπικό προϊόν ή να εγχέουμε με ασφάλεια στα τριχοθυλάκια το απαιτούμενο γονίδιο που θα διορθώνει αυτά τα αισθητικά προβλήματα».

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι τα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στα τριχοθυλάκια συμμετέχουν στην ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά δεν ήξεραν με ποιον ακριβώς τρόπο μετατρέπονται τα βλαστοκύτταρα σε μαλλιά και έτσι δεν μπορούσαν να βρουν έναν στόχο για να διεγείρουν την ανάπτυξή τους όταν αρχίσει η φαλάκρα.

Η νέα έρευνα όμως έδειξε ότι το κλειδί είναι μία πρωτεΐνη που ονομάζεται KROX20 και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των νεύρων, αλλά και των τριχών και της χρωστικής που δίνει χρώμα στα μαλλιά. Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Genes & Development.