Βρέθηκε το χρυσό δαχτυλίδι του Οσκαρ Ουάιλντ με την αρχαιοελληνική επιγραφή

Χρυσό δαχτυλίδι που είχε χαρίσει σε στενό φίλο του ο ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ θα επιστραφεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχεδόν 20 χρόνια αφότου κλάπηκε από το Μάγκνταλεν Κόλετζ.

Αξίας 35.000 λιρών

Ο ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης Αρθουρ Μπραντ εντόπισε το δαχτυλίδι, το οποίο θα επιστρέψει στην προθήκη του στις 4 Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από τον οικονομικό διαχειριστή του Κολεγίου, Μαρκ Μπλάντφορντ-Μπέικερ.

Το δαχτυλίδι των 18 καρατίων είχε δοθεί από τον Ουάιλντ και τον συμφοιτητή του Ρέτζιναλντ Χάρντινγκ στον Ουίλιαμ Γουόρντ το 1876, όταν και οι τρεις φοιτούσαν στο Κολέγιο.

Κλάπηκε το 2002 από τον καθαριστή Ιμον Αντριους, ο οποίος το πούλησε έναντι 150 λιρών. Ηταν άγνωστο τι απέγινε, όμως οι αρχές πίστευαν πως κατά πάσα πιθανότητα ο κλεπταποδόχος θα το είχε λιώσει. Η αξία του τότε ήταν περίπου 35.000 λίρες.

Αφιέρωση στα αρχαία ελληνικά

 «Χαιρόμαστε πολύ που θα το πάρουμε πίσω. Πριν χρόνια η αστυνομία πίστευε ότι θα το είχε λιώσει κάποιος που δεν είχε αντιληφθεί τη σημασία του», είπε ο Μπλάντφορντ-Μπέικερ.

Το δαχτυλίδι φέρει τα αρχικά του Ουάιλντ και αφιέρωση στα αρχαία ελληνικά: «Δώρο αγάπης σ’ αυτόν που την επιθυμεί».

Ο Μπραντ έχει βοηθήσει στον εντοπισμό πολλών έργων τέχνης, όπως πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που κλάπηκε από το γιοτ Σαουδάραβα το 1999.

Πηγή: ΑΠΕ