Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Συνεχίζονται οι έρευνες

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς – Πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό στην Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη Νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και στη Συρία σε πάνω από 5.000.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές, καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.

«Παράθυρο 72 ωρών» για τους διασώστες να ανασύρουν εγκλωβισμένους

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τη διάσωση εγκλωβισμένων στα ερείπια των κατεδαφισμένων από τον σεισμό πολυκατοικιών και κτιρίων στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, αλλά τα περιθώρια στενεύουν και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών υπάρχει ένα «κρίσιμο παράθυρο 72 ωρών», που κλείνει γρήγορα.

Οι μέχρι τώρα διασώσεις εγκλωβισμένων από τα ερείπια αναπτερώνουν μεν τις ελπίδες των διασωστών, των εθελοντών, ακόμη και σεισμόπληκτων πολιτών που σπεύδουν να τους συνδράμουν, αλλά λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές στις δύο πλευρές των συνόρων τα περιθώρια επιβίωσης στενεύουν.

Σύμφωνα με το SkyNews τα πράγματα είναι καλύτερα για την Τουρκία σε σύγκριση με τη Συρία, που υπολείπεται σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τέτοιες συνθήκες, ενώ και η άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και ομάδων διάσωσης συνιστά τεράστια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις με διάφορες ομάδες ανταρτών που κατέχουν διαφορετικά μέρη της επικράτειας, ιδιαίτερα τη βορειοδυτική Συρία. «Είμαι βέβαιος ότι θα απαιτήσει κάποια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Άσαντ, η οποία μπορεί να είναι δυσάρεστη για ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη σε αυτήν την περίπτωση», δήλωσε ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων και τροφίμων, η μεταφορά σκύλων ανιχνευτών, ανθρώπινης τεχνογνωσίας και εξοπλισμού θα αποδειχθεί πιο δύσκολη.

Πηγή: iefimerida.gr