ΥΠΕΞ: Αίτημα στην Τουρκία για άδεια στον πατέρα νεκρού από το δυστύχημα στα Τέμπη

Κρατείται σε φυλακή στην Τουρκία και δεν θα μπορέσει αλλιώς να παραστεί στην κηδεία του γιου του

Τη συνδρομή του ελληνικού προξενείου στην Ανδριανούπολη ζήτησε, με επικοινωνία, η οικογένεια Έλληνα κρατουμένου, ο οποίος έχει στενή συγγενική σχέση με ένα εκ των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, προκειμένου να δοθεί άδεια, για ανθρωπιστικούς λόγους στον κρατούμενο για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του συγγενικού του προσώπου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πρόκειται για τον πατέρα ενός 28χρονου μηχανοδηγού ο οποίος ταξίδευε ως επιβάτης στο μοιραίo τρένο. Ο πατέρας του θύματος είναι σε φυλακή στην Τουρκία και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται κανονικά να αποφυλακιστεί μετά το Πάσχα.

 «Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Έλληνας Πρόξενος επικοινώνησε άμεσα με αρμόδια τουρκική εισαγγελία και ζήτησε εκτάκτως άδεια να επισκεφθεί τον Έλληνα πολίτη, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας προθεσμίας. Η αιτηθείσα άδεια επισκέψεως δόθηκε κατ’ εξαίρεση και σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, προσθέτουν, ζητήθηκε και συνάντηση με τον προϊστάμενο της αρμόδιας γενικής εισαγγελίας Ραιδεστού, ώστε να μεταφερθεί το σχετικό αίτημα του Έλληνα πολίτη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, απέστειλε άμεσα Ρηματική Διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του αιτήματος, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τηλεφωνικές επικοινωνίες της ελληνικής πρεσβείας, με τις διευθύνσεις διμερών σχέσεων καθώς και προξενικών υποθέσεων του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, με τον γενικό γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

 «Σημειώνεται ότι η αποδοχή ή όχι του αιτήματος ‘ειδικής αδείας για ανθρωπιστικούς λόγους’ εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των τουρκικών Αρχών», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.