Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Μειώθηκαν οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου από τα χθεσινά υψηλά επίπεδά τους δύο ετών, καθώς οι ανησυχίες για την υπερβάλλουσα προσφορά του υπερκάλυψαν την επίπτωση από το κλείσιμο ενός αγωγού στις ΗΠΑ.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε 17 σεντς στα 57,85 δολάρια το βαρέλι από τα 58,15 δολάρια που διαμορφώθηκε χθες, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε στα 62,98 δολάρια το βαρέλι ή 34 σεντς χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Το αμερικανικό αργό είχε ενισχυθεί από το κλείσιμο του αγωγού Keystone, δυναμικότητας 590.000 βαρελιών την ημέρα, που ρέει από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ. Το κλείσιμό του την περασμένη εβδομάδα, ώθησε τις τιμές του αργού στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 2015. Η αύξηση, όμως, της παραγωγής στις ΗΠΑ επανέφερε τις ανησυχίες για την παγκόσμια υπερβάλλουσα προσφορά. Η παραγωγή των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 15% από τα μέσα του 2016 στο ύψος-ρεκόρ των 9,66 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Οι ΗΠΑ, που ήταν προηγουμένως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, είναι τώρα ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς, μετά τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής απειλεί τις προσπάθειες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), της Ρωσίας και ορισμένων άλλων παραγωγών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παγκόσμια προσφορά, βάζοντας πλαφόν στην παραγωγή τους. Η συμφωνία τους για το πλαφόν λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει στις 30 Νοεμβρίου για να συζητήσει την πολιτική του, με τη Σαουδική Αραβία να υποστηρίζει μία παράταση του πλαφόν.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα για τη θέση της, δηλώνοντας την Πέμπτη ότι οι περικοπές έχουν πλήξει την οικονομία της.

Παρά ταύτα, οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκουν κάποια στήριξη από τη μείωση των εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια στην εβδομάδα έως τις 17 Νοεμβρίου στα 457,14 εκατ. βαρέλια και έχουν υποχωρήσει συνολικά 15% από τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου.

in.gr, ΑΠΕ

error: Content is protected !!