Υστεροσκόπηση στο ιατρείο: Η νέας γενιάς διερεύνηση της ενδομήτριας κοιλότητας

Office Hysteroscopy – Τα πλεονεκτήματα

Η υστεροσκόπηση αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο (gold standard) διερεύνησης της κοιλότητας της μήτρας-ενδομήτριας κοιλότητας. Εκτελείται με τη χρήση κάμερας σε σύνδεση με το επίμηκες λεπτό όργανο (υστεροσκόπιο). Το υστεροσκόπιο μπορεί να είναι εύκαμπτο ή άκαμπτο και εισέρχεται διαμέσου του κόλπου και στη συνέχεια του τραχήλου της μήτρας στην ενδομήτρια κοιλότητα.

Πρακτικά χρησιμοποιούνται οι φυσιολογικές οπές του σώματος, αλλά με αντίστροφη κατεύθυνση από αυτή της ροής του αίματος της περιόδου, χωρίς να γίνεται κάποια τομή. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μέσα από τον αυλό του υστεροσκοπίου γίνεται χορήγηση μικρής ποσότητας φυσιολογικού ορού στην ενδομήτρια κοιλότητα, προκειμένου να προκληθεί μια ήπια διάταση αυτής και να μπορέσουμε να διαγνώσουμε καλύτερα παθολογίες στο ενδομήτριο.isteroskopeio.png

Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται

Κατάλληλος χρόνος για να γίνει η υστεροσκόπηση είναι αμέσως μετά το τέλος της περιόδου, όταν δηλαδή η ενδομήτρια κοιλότητα έχει «αδειάσει» και το πάχος του ενδομητρίου είναι λεπτό. Ενδείξεις για να υποβληθεί μια γυναίκα σε υστεροσκόπηση αποτελούν κλινικές καταστάσεις, όπως μητρορραγίες, σταγονοειδής αιμόρροια στα μέσα του εμμηνορυσιακού κύκλου, αιμόρροια στην εμμηνόπαυση, ανεξήγητη υπογονιμότητα, πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες σπερματεγχύσεων ή εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης, το διακολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να θέσει υποψίες για ενδομήτρια μορφώματα, όπως πολύποδες και ινομυώματα, πιθανή ύπαρξη ενδομήτριων συμφύσεων ή και συγγενών δυσπλασιών του ενδομητρίου (ενδομήτρια διαφράγματα), όμως η τελική διάγνωση δίνεται πάντα με την υστεροσκόπηση.

OfficeHysteroscopy: Τα πλεονεκτήματα

Η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι διαγνωστική ή επεμβατική και διενεργείται παραδοσιακά υπό αναισθησία και σε περιβάλλον κλινικής. Όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα χρήσης πολύ λεπτών υστεροσκοπίων, εύκαμπτων ή άκαμπτων, τα οποία επιτρέπουν την είσοδο στην ενδομήτρια κοιλότητα χωρίς η ασθενής να υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και χωρίς την ανάγκη διαστολής του τραχήλου της μήτρας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί μια γυναίκα εύκολα να υποβληθεί σε υστεροσκόπηση σε περιβάλλον ιατρείου (Οffice Hysteroscopy), κυρίως για διαγνωστικούς σκοπούς, και στη συνέχεια να προγραμματιστεί για επεμβατική υστεροσκόπηση στην κλινική, εφόσον βρεθεί παθολογία του ενδομητρίου.

Τα πλεονεκτήματα της Office Hysteroscopy είναι ότι η ασθενής υποβάλλεται μόνο σε τοπική αναισθησία στον τράχηλο της μήτρας (εάν αυτό χρειαστεί), παρακολουθεί τη διερεύνηση της ενδομήτριας κοιλότητάς της μαζί με τον γυναικολόγο ή και τον σύντροφο της (εάν η ίδια το επιθυμεί) και γνωρίζει άμεσα εάν υπάρχει παθολογία και σε ποιο βαθμό. Μάλιστα, η διαδικασία διαρκεί ελάχιστα (2-3 λεπτά). Στην περίπτωση που δεν απαιτείται περαιτέρω επεμβατικό μέρος, η διερεύνηση ουσιαστικά ολοκληρώνεται σε επίπεδο ιατρείου. Αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος της υστεροσκόπησης και τον χρόνο της εξέτασης, αφού αμέσως μετά η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Επίσης, η ασθενής βρίσκεται σε γνώριμο, ιατρικό περιβάλλον, όπου συνήθως κάνει τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο της.

Η OfficeHysteroscopy είναι μέθοδος μόνο με πλεονεκτήματα κυρίως για τη γυναίκα, αλλά και για τον γυναικολόγο, προκειμένου να φτάσει γρήγορα σε μια ακριβή διάγνωση και περαιτέρω αποτελεσματική θεραπεία.makedos.png

INFO:

ΑναστάσιοςΜακέδος, MD,MSc,PhD,DFSRH

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Συνεργάτης της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης