Ζάεφ από Ιταλία: Ιστορικό λάθος το όχι στη Βόρεια Μακεδονία

Δηλώσεις στήριξης στο Ζόραν Ζάεφ από τον Ιταλό πρωθυπουργό

Ιστορικό λάθος χαρακτήρισαν την απόφαση την Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζόραν Ζάεφ επισκέφθηκε χθες Τρίτη την Ρώμη, έπειτα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ιταλίας για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ.

«Συντελέστηκε ένα ιστορικό λάθος, πολύ σοβαρό, το οποίο θα πρέπει σύντομα να επανορθώσουμε. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών να εργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να φθάσουμε σύντομα σε μια απόφαση» τόνισε μετά την συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Τζουζέπε Κόντε .

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να συνεχισθεί και πως είναι αναγκαία η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Κόντε υπενθύμισε ότι η Ιταλία υποστήριζε ανέκαθεν την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ και την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

Για άδικη απόφαση η οποία σκόρπισε την απογοήτευση στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Πολλοί σχολίασαν ότι έγινε ιστορικό λάθος. Αυτό το ιστορικό λάθος υπάρχει χρόνος και τρόπος να επανορθωθεί την επόμενη περίοδο και εμείς είμαστε έτοιμοι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ να εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.Αυτή τα στιγμή οποιαδήποτε εναλλακτική ιδέα αντί της ένταξής μας στην ΕΕ μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα και πρόοδο στα δυτικά Βαλκάνια. Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν στο περίγυρό τους χώρες μέλη της ΕΕ και εμείς είμαστε σαν ένα νησί μέσα στην ΕΕ και δεν θα έχουμε καλύτερο μέλλον εκτός από την ένταξη και την ενσωμάτωσή μας εκεί που ανήκουμε, στην ΕΕ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.