Ζάεφ προς Τσίπρα – Θα αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο στα Σκόπια

Με μία δέσμευση του Ζόραν Ζάεφ ολοκληρώθηκαν προ ολίγου οι δηλώσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Ο Ζ. Ζάεφ δεσμεύτηκε πως θα αλλάξουν όνομα το αεροδρόμιο στα Σκόπια, το οποίο εδώ και κάποια χρόνια ονομάζεται “Μέγας Αλέξανδρος”, αλλά και οι λεωφόροι που φέρουν αντίστοιχα ονόματα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διήρκησε περίπου τρεις ώρες, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Μάλιστα, ο Ζ. Ζάεφ εμφανίστηκε… χωρίς γραβάτα, «ταιριάζοντας» με τον Αλέξη Τσίπρα και διατηρώντας το καλό μεταξύ τους κλίμα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε από την πλευρά του πως πριν από την ονομασία θα πρέπει να δοθεί τέλος στον αλυτρωτισμό. Πιο αναλυτικά ανέφερε πως «Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος αλλά να χτίσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό». Στη συνέχεια είπε πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων λέγοντας «Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων».

«Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχλεσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Ζ. Ζάεφ είπε «Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ο κ. Ζάεφ. Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους».