Ζελένσκι: Σάλος στην Κύπρο – Έπεσε μαύρο σε αναφορά στην Τουρκική εισβολή

Οι εξηγήσεις μετά το θέμα που προέκυψε με τη μη αναφορά του Ουκρανού προέδρου στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σε τεχνικό λάθος αποδίδεται η διακοπή της σύνδεσης με τον Ουκρανό Πρόεδρο, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης απευθύνθηκε στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου καλωσόρισε τον Β. Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε ενώπιον του κυπριακού κοινοβουλίου.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, έλαβε αμέσως το λόγο η κα Δημητρίου, με εκτενείς αναφορές σε ζητήματα προσφύγων, της τουρκικής εισβολής, καθώς και της κατοχής του 37% του εδάφους της Κύπρου από το 1974. Κατά την αντιφώνησή της, η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία εξέφρασε ουκ ολίγες φορές την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τον ουκρανικό λαό, ακούστηκε να λέει: “ελπίζω να με ακούτε ακόμη”, για να διαπιστωθεί τελικά ότι με τη λήξη της τοποθέτησής της η σύνδεση είχε διακοπεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το κείμενο θα διαβιβαστεί γραπτώς στον κ. Ζελένσκι.

Σημειώνεται ότι σε τεχνικό πρόβλημα απέδωσε και το Κίεβο τη διακοπή της διαδικτυακής σύνδεσης με την κυπριακή Βουλή, την ώρα που δευτερολογούσε η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως ενημέρωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, έγινε προσπάθεια να γίνει επανασύνδεση, ώστε να τοποθετηθεί ο κ. Ζελένσκι για τις αναφορές στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Ο κ. Ζελένσκι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας θα τοποθετηθεί γραπτώς και θα αποστείλει τις θέσεις του στη Λευκωσία.

Διπλωματικές πηγές στο Κίεβο σημείωναν πως η Ουκρανία έχει στηρίξει και έχει υιοθετήσει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα μη αναγνώρισης των όσων έχει βιώσει η Κύπρος από την τουρκική εισβολή. https://www.youtube.com/embed/OvWVkT-X0RQ?rel=0&showinfo=1&hl=en-US

Αιχμές για τη μη αναφορά στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ έκανε και ειδική αναφορά στον μικρό Αλεξάντερ Σάσα, το 6χρονο παιδί που αγνοείτο και τελικά εντοπίστηκε νεκρό. Μέσω μηνύματός του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους βουλευτές της Κύπρου, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. «Κανένας δεν θα ξεχάσει ότι για μια βδομάδα ψάχναμε να βρούμε ένα 6χρονο παιδί, που εντοπίστηκε τελικά νεκρό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος για το παιδί.

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της η μεταφράστρια, όπως αναφέρει ο «Πολίτης» της Κύπρου. Η γυναίκα λύγισε και έκλαψε στον αέρα, όταν περιέγραφε το πώς το παιδί βρέθηκε νεκρό, αφού πρώτα εντοπίστηκε η γιαγιά του, στην προσπάθεια και των δύο να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε», δήλωσε η πρόεδρος της κυπριακής βουλής, απευθυνόμενη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διότι «η ίδια εισβολή αλλά με άλλους πρωταγωνιστές συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα της εισβολής μιας ισχυρότερης γείτονας χώρας». Άφησε, έτσι, αιχμές, για το ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο, στο μήνυμά του.

Ακόμη, η κ. Δημητρίου υπέδειξε πως «η λογική των δύο μέτρων και δυο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι στην Τουρκία, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά. Η ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας υπήρξε πρωτοφανής. Η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες. Η Κύπρος θα παραμείνει προσηλωμένη στις θέσεις αρχών και αξιών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στον φίλο ουκρανικό λαό. Ευχόμαστε ο διάλογος να πρυτανεύσει και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε και στο ελληνικό κοινοβούλιο νωρίτερα σήμερα (Πέμπτη, 7.4.2022), χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος».

Στην ομιλία του στην κυπριακή βουλή, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε με εικόνες από τον πόλεμο στη χώρα του και είπε πως «ο Θεός να μην επιτρέψει να ζήσει κάποιος άλλος ξανά τα όσα έζησαν οι πολίτες στην Μπούτσια. Δεν χωράει αμφιβολία ότι όσα γίνονται στην Ουκρανία πρέπει να τιμωρηθούν».

«Προφανώς, ξεκάθαρη απάντηση για τον λόγο της ρωσικής εισβολής, είναι ότι η Ρωσία θέλει να μοιράσει την Ουκρανία σε όσα περισσότερα κομμάτια μπορέσουν και να μας αποδυναμώσει. Η Ρωσία προσπαθεί να μοιράσει την Ευρώπη και να υπάρξει διχόνοια ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσική ηγεσία έχει σχέδια να μας καταλάβει εντελώς. Εμείς ακούμε μόνο λόγια που δεν σημαίνουν τίποτε. Θέλουμε να γίνουν περισσότερες πράξεις, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνουμε έκκληση να ασκήσετε πίεση – έχετε ισχυρά εργαλεία – να κλείσετε τα λιμάνια σας για τα ρωσικά πλοία, να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τα γιοτ τους οι Ρώσοι. Να μην υπάρχουν τα χρυσά διαβατήρια για τους Ρώσους. Πιστεύω ότι νιώθετε τον πόνο μας και είμαστε σίγουροι ότι θα μας στηρίξετε στην προσπάθειά μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος..

Πηγές: protothema.gr, newsit.gr