4o Διεθνές Φεστιβάλ Αιγών: Στους δρόμους του Αλέξανδρου
– Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών στην Βεργίνα
Μια σπάνια βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγών που πραγματοποιήθηκε στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών στην Βεργίνα.
Ενας επιβλητικός χώρος όπου στεγάζονται όλα τα ευρήματα της Μακεδονικής δυναστείας, φιλοξένησε ήχους, ρυθμούς, μουσικές και μελωδίες των λαών που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Το οικουμενικό πνεύμα και το μεγαλείο του Μέγα Αλέξανδρου, όπως αυτό έχει διατυπωθεί κι ερμηνευτεί, το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό και τις τέχνες μέσω της πολιτιστικής αφομοίωσης εμπνέει για αιώνες γενιές και γενιές.
Το 4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών φιλοξένησε φέτος 3 κορυφαίους σολίστ και διακεκριμένους μουσικούς με σπουδαία καλλιτεχνική παρουσία και έργο ανά τον κόσμο.
Οι τρεις κορυφαίοι σολίστες ένωσαν την τέχνη και τις μουσικές τους σε μια δυναμική συνύπαρξη μελωδίας και ρυθμού. Το όνομα του τρίο «Μελίρις», δημιουργήθηκε ως σύνθετη λέξη που αποτελείται από τον όρο «μέλος» που με αυτόν εννοείτε η μελωδική γραμμή ή απλά μελωδία και τη λέξη «Ιρις», την θεότητα του Ολύμπου, μια από τις Αρπυιες, πιστή και γοργοπόδαρη αγγελιαφόρο των θεών, που μετέφερε μέσω του ουρανού το νερό «Ιερό ύδωρ» από τις πηγές της Στύγας μέσα σε χρυσή υδοδόχη, στους θεούς. Στη διαδρομή που ακολουθούσε στον ουρανό «χαρασσόταν» τα χρώματα της ίριδας, δηλαδή το ουράνιο τόξο.
Τα χρώματα της μελωδίας και του ρυθμού παρουσίασαν οι διεθνούς φήμης σολίστες Χουσεϊν Ζαχάγουι (Hussein Zahawy) από το Ιρακινό Κουρδιστάν παίζοντα το εθνικό μουσικό όργανο daf. Το daf πήρε μια μαγική μορφή στα χέρια του Χουσεϊν Ζαχάγουι, ο οποίος ανάδειξε τις μουσικές δυνατότητες του οργάνου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Κώστας Αναστασιάδης, ο «γκουρου» των κρουστών, στην ινδική τάμπλα και τα κρουστά, έδωσε τον ρυθμό της τέχνης ως κύριος εκφραστής της.
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με την ποντιακή λύρα, αφγανικό ρεμπάμπ, περσική και ουμπέκικη λύρα, καθήλωσε το κοινό παίζοντας μέσα από την ψυχή του.
Το trio Meliris εξέπληξε το κοινό με τις απρόσμενες ενορχηστρώσεις, τις εναλλαγές του ρυθμού και το συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων μελωδιών εμπνευσμένες από τις χώρες που «περπάτησε» ο Μέγας Αλέξανδρος.
Η διοργάνωση και παραγωγή της εκδήλωσης ήταν του ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, με συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επιμέλεια: Τσατσακούλη Καλλιόπη