8 ενδιαφέροντα γεγονότα για τους Νεάντερταλ
Οι Νεάντερταλ ήταν περισσότερο σαν εμάς από όσο νομίζαμε. Η λανθασμένη αντίληψη ότι οι Νεάντερταλ ήταν ακατάστατοι, περιοριμένης νοημοσύνης και… τριχωτοί προέρχεται κυρίως από τις προκαταλήψεις μας. Ωστόσο, αυτός ο πρωτόγονος «ξάδελφος» αποδεικνύεται έξυπνος, ισχυρός και πολύ πιο κοντά στον άνθρωπο. Κι αυτό το γνωρίζουμε εξαιτίας αρκετών γεγονότων που έρχονται στο φως τις τελευταίες δεκαετίες, που αποδεικνύουν ότι είναι σχεδόν ίδιοι με τους σύγχρονους ανθρώπους. Δείτε γιατί.
- Οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς
Μελετώντας περίπου 20 τάφους στη Δυτική Ευρώπη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ έθαβαν κάποιες φορές τους νεκρούς τους. Κι αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο με την πρώτη ματιά, αλλά αυτή η παράδοση θεωρείται κάτι που κάνουν μόνο οι σύγχρονοι άνθρωποι.
- Οι Νεάντερταλ ήξεραν πολύ καλά να χρησιμοποιούν τη φωτιά
Η ελεγχόμενη χρήση της φωτιάς είναι μια δεξιότητα που κάνει τον άνθρωπο ξεχωριστό από τα άλλα είδη. Οι Νεάντερταλ ήταν εξειδικευμένοι σε αυτό επίσης, όπως έδειξε μια μελέτη του 2011 από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Το συμπέρασμά τους αναφέρει ότι οι Νεάντερταλ ήξεραν από φωτιά 400.000 χρόνια πριν, όχι μόνο για να μαγειρεύουν αλλά και για να κατασκευάζουν τα απαραίτητα εργαλεία τους.
- Οι Νεάντερταλ ήταν εξειδικευμένοι κυνηγοί
Οι Νεάντερταλ αποδείχτηκαν εξαιρετικοί κυνηγοί με βαθιά γνώση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την χρήση διαφορετικών τύπων εργαλείων. Ο Ολλανδός ερευνητής Gerrit Dusseldorp σημειώνει ότι ακόμα και το πιο δύσκολο ζώο δεν γλίτωνε από τα χέρια τους. «Όι Neandertals ήταν σε θέση να κυνηγήσουν πιο καλά κι από τις ύαινες!», λέει εκείνος. Το 2011, οι έρευνες έδειξαν ότι οι Νεάντερταλ γνώριζαν τα μεταναστευτικά πρότυπα των ταράνδων. Όσον αφορά στη δύναμη, το Smithsonian σημειώνει ότι τα οστά των Νεάντερταλ έχουν υψηλή συχνότητα καταγμάτων, που είναι παρόμοια με τραυματισμούς μεταξύ επαγγελματιών αναβατών ροντέο που αλληλεπιδρούν με μεγάλα και επικίνδυνα ζώα.
- Οι άνθρωποι δεν περίμεναν πολύ για να ζευγαρώσουν με τους Νεάντερταλ
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η διασταύρωση έγινε πολύ νωρίτερα και με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι πιστεύαμε – πριν από 100.000 χρόνια, οι σύγχρονοι άνθρωποι που μετακινούνταν από την Αφρική συνάντησαν και ζευγάρωσαν με τους Νεάντερταλ.
- Το ζευγάρωμα με τους Νεάντερταλ ήταν κακό για την υγεία μας
Ενώ η γενετική ποικιλομορφία που προέκυψε από αυτές τις επαφές μπορεί να έχει εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που έφυγαν από την Αφρική επέζησαν στη σύγχρονη εποχή, αποδεικνύεται ότι πολλές σύγχρονες γενετικές ασθένειες προήλθαν πιθανότατα από την πλευρά των Νεάντερταλ. Μια μελέτη DNA δείχνει ότι αυτή η κληρονομιά περιλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων, κατάθλιψης, δερματικών αλλοιώσεων, τάσης για εθισμό στη νικοτίνη, ακόμα και υποσιτισμό. «Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γενετικές παραλλαγές του Νεάντερταλ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής προσβολής και της πάχυνσης των αρτηριών», αναφέρει το LiveScience.
- Οι Νεάντερταλ φρόντιζαν τα άρρωστα και ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας
Ένας τάφρος στο La Chapelle-aux-Saints της Γαλλίας, που βρέθηκε για πρώτη φορά το 1908, αποκάλυψε τα οστά ενός ηλικιωμένου άνδρα που δεν είχε δόντια και είχε εξουθενωτική αρθρίτιδα, δείχνοντας ότι η οικογένεια τον φρόντιζε. Στοιχεία που βρέθηκαν από οστά σε άλλες περιοχές επαναλαμβάνουν την ίδια ιστορία. Το Smithsonian σημειώνει το παράδειγμα ενός σκελετού άνδρα Νεάντερταλ που βρέθηκε από τον αρχαιολόγο Ralph Solecki στη δεκαετία του 1950, ο οποίος πέθανε στην ηλικία περίπου 40 ή 45 ετών.
- Οι Νεάντερταλ είχαν δυνατές φωνές
Παρόλο που δεν είχαν ιδιαίτερα περίπλοκο λεξιλόγιο, οι Νεάντερταλ ήταν ικανοί σε σύνθετη ομιλία χάρη στην παρουσία και τη θέση του υοειδούς οστού, που είναι στο λαιμό και στηρίζει τη ρίζα της γλώσσας. Αυτό είναι το ίδιο το οστό που επιτρέπει στους σύγχρονους ανθρώπους να φωνάζουν.
- Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν εξαιτίας της «τυχαίας μετακίνησης των ειδών»
Για δεκαετίες, οι ερευνητές πίστευαν ότι κάτι κακό συνέβη με τους Νεάντερταλ που τους προκάλεσε τον αφανισμό ενώ οι άνθρωποι ευημερούσαν. Ίσως οι άνθρωποι ήταν πιο έξυπνοι ή καλύτεροι κυνηγοί ή είχαν καλύτερα γονίδια για την καταπολέμηση ασθενειών. Ή ίσως οι Νεάντερταλ δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στην αλλαγή του κλίματος και έτσι πέθαναν. Αλλά μια μελέτη του Οκτωβρίου 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications αναφέρει ότι η εξαφάνιση ήταν ζήτημα πληθυσμιακής δυναμικής και χρονισμού. Όπως επισημαίνει η Washington Post: «Είναι μια βασική αρχή της οικολογίας: Δύο είδη δεν μπορούν να καταλάβουν την ίδια θέση ταυτόχρονα». Οι Νεάντερταλ μοιράζονταν χώρο με τον Homo sapiens για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά οι άνθρωποι τους αντικατέστησαν ως αποτέλεσμα «παρασυρόμενων ειδών».