AΙΤΗΜΑ ” ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ” ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ”

Θεσσαλονίκη 7/11/2008

Προς  τον  αξιότιμο Δήμαρχο  κ. Γιώργο Ζουμπά

και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου « Αριστοτέλη»

Αξιότιμοι  κύριοι  !

Η Διεθνής Εταιρία Φίλων Ν. Καζαντζάκη, ανάμεσα στις δραστηριότητές της εντός και εκτός της Ελλάδας    που στοχεύουν στην ανάδειξη και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού  μέσα από εργο του oικουμενικού   μας στοχαστή  Ν. Καζαντζάκη, έχει επικεντρώσει  τις προσπάθειές  της   στη δημιουργία “Στέγης – Πολιτισμού”, αφιερωμένη στην ξεχωριστή σχέση Ζορμπά – Καζαντζάκη  με το Παλαιοχώρι   Χαλκιδικής  όπου  ο Γιώργης  Ζορμπάς   έζησε   και δούλεψε ως   μεταλλωρύχος .

Το Παλαιοχώρι  ή κάποιος  άλλος οικισμός της ενδοχώρας  στην Χαλκιδική θα μπορούσε με την κατάλληλη υποστήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση , των πολιτιστικών φορέων  και την αμέριστη συμπαράσταση της Δ.Ε.Φ. Ν. Καζαντζάκη , να μετατραπεί σε  κέντρο παγκόσμιου πολιτιστικού  ενδιαφέροντος  .

Θεματικός άξονας της Στέγης , η προσωπικότητα του ανθρώπου Γιώργη Ζορμπά και η διαδικασία μετατροπής του σε σύμβολο και αρχέτυπο του ελεύθερου ανθρώπου καθώς και η σχέση του με τα περίφημα Μαντεμοχώρια   της Χαλκιδικής   ,την εξορυκτική δραστηριότητα  , την γνωριμία του με τους τόπους της Μακεδονίας  που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του , μέσα από την καθαρτήρια γλώσσα της Τέχνης , πλαισιωμένη από πλούσιο αρχειακό υλικό .

Ο πολιτισμός ως κυρίαρχος αναπτυξιακός πόρος

Ολόκληρη η Χαλκιδική λόγω πυκνότητας και ποικιλομορφίας των πολιτιστικών της αγαθών αλλά και η σημασία που αυτά έχουν για την παγκόσμια κοινότητα , θα μπορούσε ν΄ αναδειχθεί σ΄ένα μοναδικό πολιτισμικό διαμέρισμα ένα παλίμψηστο συλλογικής μνήμης ,όπου το κεφάλαιο πολιτισμός , θα μετατρέπεται σε παραγωγικά δημιουργικά  πεδία ήπιας ανάπτυξης ,κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα .

Οι  μονοσήμαντες  επενδύσεις στο δίπτυχο ήλιος θάλασσα έχουν προ πολλού εξαντλήσει τα περιθώρια τους μετά την εμφάνιση νέων εξωτικών και οικονομικότερων προορισμών .

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η πολιτισμική κληρονομιά δεν είναι μια στατική έννοια συνδεδεμένη με το παρελθόν Το αντίθετο μάλιστα . σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ευρώπης Αποφέρει αναρίθμητα ,κοινωνικά περιβαλλοντικά ,οικονομικά οφέλη και σχετίζεται άμεσα με χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς η πρότασή μας, παρά τις επαναλαμβανόμενες  προσπάθειές  μας, από το 2008   παραμένει ανενεργή. Στο «χρυσό βωμό» ξένων συμφερόντων καταστρέφονται  οι αληθινοί θησαυροί της Χαλκιδικής : τα βουνά , τα αρχέγονα δάση , τα νερά , η γεωργία ,  η πολιτιστική ταυτότητα του τόπου , ακυρώνοντας τους πραγματικούς πόρους, για μια αειφόρο ανάπτυξη.

Πεπεισμένοι  πως ευημερία και ανάπτυξη δεν υπάρχει εκεί όπου απουσιάζει ο πολιτισμός   σας  καλούμε να  στηρίξετε το αίτημά μας προσφέροντας « Στέγη  στον πολιτισμό»   που μόνο οφέλη θα κυοφορήσει  για την τοπική κοινωνία , εγκαινιάζοντας  μια νέα  πολιτιστική   στρατηγική ,

που «βλέπει» στην αρμονική  συνύπαρξη  φυσικού  και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος , στην ανάκτηση  της φυσικής και  πολιτιστικής  μας  κληρονομιάς  ως κυρίαρχους αναπτυξιακούς πόρους  για  διαρκή αειφορία .

Με εκτίμηση

Γιούλη  Ιεραπετριτάκη  ,ιστορικός –αρχαιoλόγος

Υπεύθυνη  Ελληνικού Τμήματος της Δ.ΕΦ.Ν.Καζαντζάκη στην Θεσ/νίκη & Χαλκ/κή.

Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κρητών Χαλκιδικής «Νίκος Καζαντζάκης»