Ακίνητα: Με διψήφιους ρυθμούς «τρέχουν» οι αυξήσεις τιμών τα τελευταία 3 χρόνια

Ωστόσο, στο 9μηνο του 2024 παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των ισχυρών ρυθμών στο 9% περίπου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με διψήφιους αριθμούς αυξάνονται τα τελευταία τρία χρόνια οι τιμές ακινήτων στη χώρα, ωστόσο το πρώτο 9μηνο του 2024 υπήρξε αποκλιμάκωση των ισχυρών ρυθμών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Θεόδωρος Μητράκος, σύμβουλος της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υποδιοικητής της, μιλώντας σήμερα στο 8ο συνέδριο Prodexpo North, στην ενότητα «Δημιουργία νέων ευκαιριών αγοράς σπιτιού: Ο βασικός ρόλος της διαχείρισης υπηρεσιών».

Όπως είπε, η αγορά κατοικίας σήμερα στην Ελλάδα μετά τη μεγάλη ύφεση της οικονομικής κρίσης και από τις αρχές του 2017 έχει ξεκινήσει μια θετική και με ισχυρούς ρυθμούς πορεία. “Συνεχίζεται η θετική πορεία και η ελκυστικότητα της αγοράς ακινήτων. Παραμένουν θετικές οι προσδοκίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν δε συμβεί κάτι εξωγενείς, θα συνεχίσει την θετική πορεία”, τόνισε.

Χαρακτηριστικό της αγοράς, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με προσφορά.

Όπως είπε, τελευταία διαπιστώνονται κάποιες δυσκολίες τροφοδοσίας της αγοράς με νέα ακίνητα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων.

Μεγάλο κομμάτι της ζήτησης προέρχεται από το εξωτερικό και έχει σχέση με επενδύσεις για βραχυχρόνια μίσθωση και για golden visa και ένα κομμάτι από εσωτερικό που συνδέεται με τα διάφορα δημόσια προγράμματα στήριξης όπως το Σπίτι μου.

Σε ότι αφορά τις τιμές, είπε ότι αυξάνονται τα τελευταία 3 χρόνια με διψήφιους ρυθμούς. Όμως, πρόσθεσε, πως βλέπουμε από τις αρχές του 2023 που έφτασε στο 15,6% ο ρυθμός αύξησης τιμών στην κατοικία, να αποκλιμακώνονται αυτοί οι ισχυροί ρυθμοί και στο πρώτο 9μηνο του 2024 διαμορφώνονται στο 9-9.2% περίπου. Εκτός από τις τιμές οι οποίες έχουν καλύψει την απώλεια που έγινε στο διάστημα της κρίσης, άλλες βασικές μεταβλητές δεν έχουν ανακτήσει χαμένο έδαφος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ποσοστό επενδύσεων στην κατοικία ήταν 10.8% ως ποσοστό του ΑΕΠ πριν την κρίση και είμαστε στο 2.3%. Στην Κ. Μακεδονία εκδόθηκαν περίπου 5.500 νέες κατασκευαστικές άδειες το 2023 όταν ήταν 40.000 πριν την κρίση. Άρα σε βασικές μεταβλητές η αγορά βρίσκεται πίσω, όπως είπε, και μία από αυτές είναι και η χρηματοδότηση.

Είχαμε το 2023 1,2 δις. νέα στεγαστικά δάνεια στην αγορά ή 14.000 συμβάσεις και το 2024 1,45 δις. νέα δάνεια, όταν είχαμε 80.000 συμβάσεις πριν την κρίση, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως ένα μικρό κομμάτι μόνο της αγοράς περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα. “1 στις 5 συναλλαγές ακινήτων περνά από χρηματοπιστωτικό σύστημα σήμερα”, τόνισε.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για απροθυμία των νέων να πάρουν αποφάσεις που θα τους δεσμεύσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό συνδέεται με επισφάλεια στην αγορά εργασίας.