Αλ. Τσίπρας: «Φάμπρικα καταστροφολογίας» από Μητσοτάκη και ΝΔ

Σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε κατά γενική ομολογία μία καλή συμφωνία, άρα η κυβέρνηση δεν πρέπει να απολογηθεί. Ας απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής» τόνισε.

Αναφερόμενος ουσιαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ μίλησε για «φάμπρικα καταστροφολογίας» που είχε στηθεί ώσπου να υπάρξει η συμφωνία.

«Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο» σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση.

«Πίσω από τον ορυμαγδό των δηλώσεών σας υπάρχει μια άλλη εικόνα της Ελλάδας που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει βήματα προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Όπως τόνισε η συγκεκριμένη συμφωνία για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στηλιτεύοντας το success story της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

«Η οικονομία θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα καθώς απουσιάζουν πλέον οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την εικόνα της» πρόσθεσε και αναφερόμενος στο «success story» των Σαμαρά-Βενιζέλου είπε ότι είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική, «αλλά τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τα δικά σας πεπραγμένα».

Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλή κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. «Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.

Είπε ότι «η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014».

Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της Θάτσερ» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο τόπος χρειάζεται σοβαρό και μελετημένο σχέδιο ανασυγκρότησης με κέντρο την εργασία και όχι τη συντριβή της εργασίας.

Είναι το δικό μας σχέδιο και όχι το δικό σας που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα στοιχεία για την απασχόληση και την απομείωση της ανεργίας.

Για πρώτη φορά, είπε, έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά, συνέχισε, το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας σημειώνοντας ότι ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση της Υγείας, σε αντίθεση με τους προηγούμενους των οποίων προτεραιότητα ήταν η κατάρρευσή της.

Τόνισε ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Υγεία είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει προσανατολισμό και κατευθύνεται «από την έξαλλη ατζέντα Γεωργιάδη». «Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ναι, αλλά όχι στην αντιπολίτευση στα συμφέροντα της χώρας» τόνισε.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τους αγώνες της κυβέρνησης. «Θα τα καταφέρουμε. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μεγάλα αδιέξοδα» σημείωσε.