Κ. Μητσοτάκης: Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι καθολική

«Πέντε στόχους είχε θέσει η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο: γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ρύθμιση για το χρέος, συμμετοχή στο QE, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλά πλεονάσματα.

» Δικοί σας οι πέντε στόχοι, δικές σας και οι αστοχίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

«Η αποτυχία σας είναι καθολική. Διαβάσατε για μια ακόμα φορά λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς» τόνισε.

«Βάλατε την οικονομία στο γύψο όπως πάτε να κάνετε και με την ελληνική δημοκρατία. Οι Έλληνες δεν δουλεύουν πια για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, αλλά για το Κράτος. Αφαιρέσατε από την τσέπη τους ένα μήνα δουλειάς» σημείωσε, αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Όπως επισήμανε, οι πολίτες πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει γίνει χειρότερη, διότι το ζουν στην καθημερινότητά τους. «Ούτε τα ΜΜΕ σας φταίνε ούτε η αντιπολίτευση. Η πολιτική σας φταίει».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η προσδοκία για την επόμενη κυβέρνηση είναι πλέον θετική.

«Εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε συστηματικά εσείς. Η πρώτη μας μέριμνα είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα.»

Ευχήθηκε μάλιστα να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές, υπενθυμίζοντας αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2014 για την τότε έξοδο στις αγορές (ότι είναι στημένη).

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του το 2011 («είναι δυνατόν να μένει ένα κόμμα στην εξουσία με 15% στις δημοσκοπήσεις», σχετικά με τα όσα έλεγε τότε για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου) και τον κάλεσε να φύγει το συντομότερο δυνατόν.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε τρία ζητήματα: Το θέμα του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και του ύφους με το οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.

«Η συστηματική παρέμβαση της κυβέρνησης στα ζητήματα δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική εκτροπή» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Το ύφος και το ήθος, η ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Άμυνας είναι σε γνώση όλων, προφανώς κ. Τσίπρα τα επιδοκιμάζετε αυτά και ταυτίζεστε μαζί του» σημείωσε.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν ο υπουργός Άμυνας είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με ισοβίτη.

Αναρωτήθηκε ακόμα αν ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο: «Μπορεί να υποτιμά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων; Να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα λες και είναι το χόμπι του; Το παιχνίδι του;»

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε αφορά τη συνολική πίεση που ασκεί η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη, με πρωταγωνιστή -όπως είπε- τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Τον χαρακτήρισε πολιτικά ανεύθυνο και θεσμικά χυδαίο. «Μπορεί οι αναρτήσεις να είναι γραφικές, αλλά οι επιθέσεις του στη δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση».

Με αφορμή την πρόσφατη κόντρα του αναπληρωτή υπουργού με τους δικαστές του ΣτΕ σημείωσε:

«Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη στοιχείωση για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα, υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες».

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Συνθέτει τα δύο πρώτα σε αυτή την τριλογία πολιτικής παράκρουσης: επί χρόνια μάς κατηγορούσατε για συγκάλυψη φοροφυγάδων» αναφερόμενος στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και το λαθρεμπόριο καυσίμων.

«Οι αριθμοί τα λένε όλα, λέγατε ότι θα εισπράξετε 3 δισ. σε έξι μήνες και εισπράξατε λιγότερα από 100 εκατ. σε 30 μήνες. Ειδικά από τη λίστα Μπόργιανς ξέρετε πόσα έχετε εισπράξει; 137.000 ευρώ» τόνισε.