Αλ. Τσίπρας: «Ο,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί σε όσους το έχουν ανάγκη»

Ο,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί τον Δεκέμβρη σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη, εμείς αυτό κάνουμε, όχι πελατειακή πολιτική”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε πως “οι προβλέψεις είναι στο τέλος του 2018 να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, με αυτήν την πορεία της οικονομίας για να γίνει η απαραίτητη φορολογική ελάφρυνση , κυρίως, των μεσαίων και των μικρών στρωμάτων “, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την ομιλία του στο 5ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου, που έγινε στα Γιάννινα.

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς όλων των αγροτών 750.000.000 ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση και μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν εισπράξει, συνολικά για το 2017, ενισχύσεις ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια σειρά από δράσεις και χρηματοδοτήσεις για έργα σε όλους τους τομείς και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αρτας, Πρέβεζας) που όχι μόνο βγάζουν την περιοχή από την απομόνωση, αλλά της δίνουν και την απαραίτητη ώθηση για να εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια είπε ότι “βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, σε ένα σημείο που παίρνουμε τη στροφή, και, άρα, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν χρειάζεται να θεωρήσουμε ότι όλα τελείωσαν”.

Για τις εκλογές είπε ότι θα γίνουν στο τέλος της θητείας, τον Σεπτέμβριο του 2019, και τότε “θα απευθυνθούμε πάλι στον ελληνικό λαό για να διαλέξει, συγκρίνοντας πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα είναι η χώρα την επόμενη ημέρα”.

Καθώς η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς “ορισμένοι έχουν καταληφθεί από πανικό κι έχουν εξαπολύσει μια απίστευτη προσπάθεια παραπληροφόρησης με πλαστές ειδήσεις”, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: “Πότε διαβάζουμε ότι υπάρχει κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων, πότε ότι οι δανειστές μας είναι δυσαρεστημένοι με την αναδιανομή του πλεονάσματος και θα μας βάλουν χέρι, θα μας μαλώσουν. Πότε ότι δεν υπάρχει πλεόνασμα, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα και δε θα πάρουμε την υποδόση των 800 εκατ. που την παίρνουμε αυτές τις μέρες. Πότε ότι η τρίτη αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα. Όλες αυτές οι ειδήσεις, συσσωρευμένες, για να κρατήσουν, να δημιουργήσουν ένα κλίμα, μέχρι να διαψευστούν, συνήθως την επόμενη ημέρα από αυτήν στην οποία τυπώνονται και κοσμούν πρωτοσέλιδα. Και βεβαίως για να διαπιστωθεί την επομένη ότι και το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και η χώρα πιάνει τους στόχους της και ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ καλύτερο από κάθε άλλη φορά πριν από κρίσιμες αξιολογήσεις. ‘Αρα, θα ήθελα να πω ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε το φαινόμενο των fake news. Έχουμε το φαινόμενο των desperate news, δηλαδή των απελπισμένων ειδήσεων. Δεν είναι απλώς ψευδείς ειδήσεις. Είναι απελπισμένες ειδήσεις, γιατί δεν υποδηλώνουν τίποτα άλλο, παρά την απελπισία ενός συστήματος εξουσίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της στις πλατιές λαϊκές μάζες, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις. Και όταν διαπιστώνει ότι η διαστρέβλωση δεν αποδίδει καρπούς στα οικονομικά, τότε αποκαλύπτει χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία και τρελές συριζαίες που πετάνε εικονίσματα από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας”.

Η κυβέρνηση γυρνάει την πλάτη σε αυτά τα φαινόμενα τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Εμείς κοιτάμε μπροστά συνομιλώντας με τις υγιείς δυνάμεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, με τους ανθρώπους που παράγουν και δημιουργούν, προσπαθώντας να στήσουμε μαζί τους μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Δε μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε ούτε να απαντάμε, αλλά ούτε και να ασχοληθούμε με αυτήν τη μιζέρια”.

Νέο μοντέλο ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός μίλησε για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση και σημείωσε: “Τώρα που σιγά – σιγά αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η οριστική έξοδος από αυτήν την πολύ μεγάλη περιπέτεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να θελήσουμε ή να πιστέψουμε ότι μπορούμε, γιατί δε μπορούμε ούτως ή άλλως, να γυρίσουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν την κρίση, στο 2009. Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο της παραγωγής και το μοντέλο της ανάπτυξης η κρίση θα ξανακυλήσει”.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται και τα περιφερειακά συνέδρια για τα οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζουν επιτυχία, κυρίως στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης όπου γίνεται πολύ ουσιαστική συζήτηση, σχεδόν με το μισό υπουργικό συμβούλιο κάθε φορά.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε ρόλο κομπάρσου τις τοπικές κοινωνίες και βλέποντας την επιτυχία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων απευθύνθηκε σε όσους επιχείρησαν να “μποϋκοτάρουν” αυτά τα συνέδρια και να απουσιάζουν, λέγοντας: “Κάνουν λάθος κι εμείς τους λέμε, ακόμη και τώρα, να διορθώσουν το λάθος τους. Να έρθουν εδώ, όλοι μαζί, να σχεδιάσουμε το αύριο του τόπου μας”.

Αδικημένη περιφέρεια με τρομακτικές δυνατότητες η Ηπειρος
Για την Ηπειρο ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια αδικημένη περιφέρεια με τρομακτικές, όμως, δυνατότητες και συνέχισε: “Είναι και μία ιστορική περιφέρεια, ένας ιστορικός τόπος. Δεν το λέω γιατί κατάγομαι από εδώ, αλλά είναι έτσι. Έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση και την αστικοποίηση, αλλά και από τις ανεπάρκειες της πολιτικής που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ήπειρος είναι μία γεωγραφική περιοχή με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, παιδεία και οικονομική ισχύ, αλλά είναι δυστυχώς σήμερα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της ανά τομέα.

Οι προτεραιότητες στον πρωτογενή τομέα
Στον πρωτογενή τομέα οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

-Ο ταχύτερος εξορθολογισμός, η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων.

-Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

-Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών, συνεργατικών επαγγελματικών σχημάτων.

·Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροτικό-κτηνοτροφικό χώρο. Πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι προσθέτει, δίνει προστιθέμενη αξία, δημιουργεί υποδομές και βεβαίως προϋποθέτει και την υποστήριξη από ένα νέο επιστημονικό δυναμικό.

Στον τομέα της αγροδιατροφής το ενδιαφέρον στην Ηπειρο είναι πάρα πολύ μεγάλο και αποτυπώνεται και στις υποβολές που έχουμε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το 55% των αιτήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά υπεβλήθησαν 17 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Με συγκεκριμένα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για τη βελτίωση της εξωστρέφειας, όπως το πρόγραμμα «Επιχειρώ έξω», προϋπολογισμού 30 εκατ., με το οποίο ενισχύονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών για να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι και ήδη 520 εκατ. ευρώ του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας κατευθύνονται στην αλιεία και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Μαζί με την ανακοίνωση ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς όλων των αγροτών 750.000.000 ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση σχολίασε πως “για πρώτη φορά, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται. Και επιπλέον, είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο. Διότι, όταν αναλάβαμε, η χώρα ήταν φορτωμένη με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δισ. ευρώ που καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε. Και θα τα διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα για τον Έλληνα αγρότη”.

Στήριξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας
Για τη στήριξη και ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας το υπουργείο Οικονομίας υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από παρεμβάσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Υποδομών, και τον νέο Αναπτυξιακό νόμο.

Ο προσανατολισμός των παρεμβάσεων αυτών επιδιώκει τη στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τις συνέργειες και τις συνεργασίες στον κλάδο, καθώς και στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Το 2016 υπήρξε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ήπειρο κατά 279% και για το 2017, έχουν εγκριθεί ήδη 31 εκατ. ευρώ ώριμα έργα από εθνικούς πόρους.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διάθεση επιπλέον πιστώσεων ύψους 5 εκ. ευρώ προς την Περιφέρεια Ηπείρου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων για την κάλυψη περισσότερων αναγκών και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξήσει ακόμα περισσότερο αυτό το ποσό.

Από το νέο ΕΣΠΑ υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην Ήπειρο έργα διαχείρισης λυμάτων ύψους 7,3 εκ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογηθεί έργα προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επιπλέον, από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας περισσότερα από 22 εκ. ευρώ.

Αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού του περιφερειακού προγράμματος κατά 151% στον τομέα των υποδομών και μεταφορών και κατά 145% στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας και της πρόνοιας.

Ιδιαίτερη θέση κατέχει η υλοποίηση του έργου «Εγγύηση για την ενδυνάμωση του Οικοσυστήματος Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα». Κύριοι στόχοι αυτού του έργου είναι η δημιουργία ενός «Ταμείου Εγγυήσεων» για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις και η παροχή υποστηρικτικών εργαλείων για την εκκίνηση, ανάπτυξη, και εδραίωση και μεγέθυνση των επιχειρήσεων αυτών, εταίρος του έργου είναι, μεταξύ άλλων, και η Συνεταιριστική Τράπεζα της Ηπείρου.

Δίκτυο φυσικού αερίου σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Αρτα, Πρέβεζα
Η Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, η λεγόμενη ΔΕΔΑ, έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: τα Ιωάννινα, η ‘Αρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.

Προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου, εντός της τετραετίας 2020-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τεσσάρων αυτών πόλεων.

Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν 15.000 συνδέσεις όλων των κατηγοριών καταναλωτών, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά παροχές προς οικιακούς καταναλωτές.

Στο σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου αρκετών δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, όπως για παράδειγμα τα σχολικά κτίρια, τα δημοτικά γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, απαιτούνται επενδύσεις, που σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, από ίδια κεφάλαια της εταιρείας, αλλά και μέσω δανεισμού που έχει εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει το 2020, ως έτος έναρξης των κατασκευών στην περιοχή.

Η τροφοδοσία των πόλεων της Περιφέρειας Ηπείρου είναι εφικτή, κυρίως, με τη μεταφορά δια θαλάσσης, είτε σε υγρή μορφή (LNG) είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG).

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα από τα τέσσερα λιμάνια της χώρας, που είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON-MED ΙΙ για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προβλέπεται η εγκατάσταση δεξαμενών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι δεξαμενές αυτές θα μπορούν να αποθηκεύσουν και τις ποσότητες που απαιτούνται για τη τροφοδοσία των τεσσάρων πόλεων, της ‘Αρτας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας.

Ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες από “μεγάλους παίκτες”
Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “μεγάλοι παίκτες” της διεθνούς αγοράς έχουν εκδηλώσει έμπρακτα τη βούληση τους να εμπλακούν στην έρευνα και την αξιοποίηση σχετικών κοιτασμάτων.

Το ενδιαφέρον στην περιοχή αφορά τόσο στον χερσαίο χώρο της Ηπείρου, όσο και στον θαλάσσιο χώρο στο βόρειο Ιόνιο.

Για την Ήπειρο υπογράφηκε την περασμένη άνοιξη η σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή, ανάμεσα στην ‘Αρτα και στην Πρέβεζα.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση, συνολικά στην Ήπειρο, δεδομένου ότι στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες προβλέπεται να αποδίδεται περιφερειακός πόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής. Σημαντικός πόρος, ενώ βεβαίως θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης.

Αιολικά πάρκα σε Ζίτσα και Πωγώνι
Σχετικά με τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην Ήπειρο έχει υλοποιηθεί και λειτουργεί ένας σημαντικός αριθμός έργων, κυρίως φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης Αιολικά Πάρκα στον Δήμο Ζίτσας και Πωγωνίου.

Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς της γεωθερμίας, της βιομάζας και του βιοαερίου, πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα, στα θερμοκήπια και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Τα γεωθερμικά πεδία μπορούν να υποστηρίξουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, με προϋπόθεση τη βιώσιμη διαχείριση των θερμών υδροαποθεμάτων και με μέτρα αποτροπής της χημικής και θερμικής ρύπανσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο για τη γεωθερμία και την αξιοποίησή της στην κατεύθυνση της στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Όχημα, όμως, για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μπορούν να αποτελέσουν και οι Ενεργειακές Κοινότητες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε πολίτες, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσα από τη δυναμική συμμετοχή τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής, αποθήκευσης, ιδιοκατανάλωσης, διανομής και προμήθειας ενέργειας, καθώς και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση, σε τοπικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Εργα υποδομών
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παράδοση, πριν από λίγο καιρό, του του συνόλου της Ιόνιας Οδού, λέγοντας ότι μπήκε τέλος στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό της Ηπείρου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, προωθούνται και μια σειρά από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα.

Τα έργα αυτά στοχεύουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία των όμορων περιοχών. Αλλά και στη ριζική αναβάθμιση των συνδέσεων του αυτοκινητοδρόμου, με το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο. Μέσα στην εβδομάδα ανατίθεται η εκπόνηση των μελετών από τον παραχωρησιούχο, χωρίς δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο. Η στόχευση και προτεραιότητα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά τη μελέτη που αφορά τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο οδικός άξονας Γιάννενα-Κακαβιά. Προωθείται η χρηματοδότησή του μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρώσει επί της ουσίας τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού και σε σύνδεση και με την Εγνατία θα τονώσει την εξωστρέφεια της Ηπείρου προς τις χώρες των βορείων συνόρων μας.

Σχετικά με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων έχει λυθεί οριστικά το ζήτημα των εγκαταστάσεων καυσίμων για τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών. Ενώ, έχει ήδη εγκατασταθεί και μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία, το σύστημα αυτόματης προσγείωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κυκλοφορίας, λόγω καιρικών φαινομένων.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αναβαθμίζουν σημαντικά το αεροδρόμιο, με συνεπαγόμενη την αύξηση της τουριστικής κίνησης και της εμπορευματικής κίνησης τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων, όσο όμως και για ολόκληρη την περιφέρεια της Ηπείρου.

Ολοκληρώνεται η μελέτη για την Αμβρακία οδό, για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση της. Ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Πρέβεζας.

Σημαντικό για την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της Ηπείρου και των νησιών του Ιόνιου είναι και το δίκτυο υδατοδρομίων, που σχεδιάζεται στην περιοχή.

Πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία υδατοδρομίων στην Ηγουμενίτσα, στη Λίμνη των Ιωαννίνων και στην Πρέβεζα.

Εργα οδικής ασφάλειας
Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, την Εγνατία Οδό Α.Ε και την Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιείται ένα σημαντικό πρόγραμμα ολιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που προκύπτουν στα «μαύρα σημεία» του εθνικού, του παλαιού και του επαρχιακού οδικού δικτύου. Για την Ηπειρο το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στο θέμα που έθεσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης για τον σταθμό διοδίων που αναμένεται να λειτουργήσει έξω από την πόλη των Ιωαννίνων και σημείωσε: “Εχει ήδη τελειώσει η μελέτη που αφορά αναλογικά διόδια και στόχος μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να προχωρήσουμε σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο, που ακόμη δεν υπάρχει γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, εγώ θα έλεγα, για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να διανύσουν μία μικρή απόσταση στην καθημερινότητά τους, μένουν δηλαδή στην περιοχή, για να μεταβούν στις δουλειές τους, στους χώρους εργασίας τους”.

Αλματώδης εξέλιξη στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο πρωθυπουργός είπε ότι παρουσιάζει αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και προοδευτική ανοδική αύξηση της μεταφορικής κίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, ενώ με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού αυτό θα πολλαπλασιαστεί και ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται.

Τα έργα της δεύτερης φάσης του έργου για την αναβάθμιση του λιμανιού έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία. Ενώ η τρίτη φάση έχει ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ταμείου συνοχής.

Η λειτουργία του λιμανιού, μαζί με τη λειτουργία των δύο οδικών αξόνων, της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, μετατρέπουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε έναν σύγχρονο κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα συνδέει τη χώρα μας με τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Αδριατικής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει η ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας, στην οποία προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, με την υποστήριξη των υπουργείων Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Υποδομών & Μεταφορών.

Συνολικά θα διατεθούν περισσότερα από 50 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Ενώ, είναι πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού όλων των χώρων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες και η απόδοσή τους στην αυτοδιοίκηση για κοινωφελείς χρήσεις είναι για μας πολιτική προτεραιότητα.

Ήδη, το Δ.Σ. και η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού έχουν εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό και ο Οργανισμός έχει διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα στα συναρμόδια Υπουργεία για τη δική τους σύμφωνη γνώμη.

Τηλεοπτικό σήμα σε απομακρυσμένες περιοχές
Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του χρόνου η υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορά 400.000 πολίτες, όπου τους παρέχεται δωρεάν τον εξοπλισμό, τα δορυφορικά πιάτα για να μπορούν και στο τελευταίο ορεινό χωριό της Ελλάδας να παρακολουθούν ελληνικά προγράμματα, ελληνική τηλεόραση. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και σε ορεινούς οικισμούς της Ηπείρου.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Ήπειρο στο πρόγραμμα Ερευνώ – Δημιουργώ- Καινοτομώ φθάνουν σε ένα συνολικό προϋπολογισμό 62 εκ.

Στο Μέτσοβο λειτουργεί ήδη το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία στην ‘Αρτα, Γεωπονικής Σχολής, που θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδρύονται τρία διετή Προγράμματα, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου. Είναι το πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, το πρόγραμμα Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών.

Τα διετή αυτά προγράμματα, τα οποία για πρώτη φορά θεσμοθετούνται στο πλαίσιο των ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν ριζικά την τεχνική εκπαίδευση και θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι φοιτητές τους θα λαμβάνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με την Μητρόπολη Ιωαννίνων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πάντοτε πιστεύω στη στενή συνεργασία, έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί, μπορεί να φέρει αποτελέσματα ειδικότερα στον τομέα της παιδείας και της έρευνας, που δίνουν μια προοπτική στη νέα γενιά του τόπου μας”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υιοθετήθηκε η πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση σε αυτό ενός Κέντρου Έρευνας, με ινστιτούτα για την Βιοιατρική, το Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Υλικών και Εφαρμογών, καθώς και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Σχετικά με την προστασία του Αμβρακικού κόλπου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρά άμεσα στις εξής δράσεις:

-Στην ένταξη του συνόλου της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000.

-Στην εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, με την οποία θα γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διατύπωση προτάσεων μέσα από ευρείες διαδικασίες διαβούλευσης.

-Στη σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με ξεκάθαρες χρήσεις γης και επιτρεπόμενες και μη, δραστηριότητες.

-Με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, θα προχωρήσει στη σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και θα συνδυάζει επενδυτικές δραστηριότητες, συμβατές με την προστασία, αλλά και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και προστασίας του περιβάλλοντος στη Λίμνη των Ιωαννίνων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του χρόνου. Με το Προεδρικό Διάταγμα θα υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες χρήσεις γης και ανάλυση των επιτρεπόμενων και μη δραστηριοτήτων.

Επενδύσεις στον τουρισμό
Η Ήπειρος θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο στον τομέα του τουρισμού, λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση αξιοποιεί πόρους του εθνικού σκέλους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα:

-Συμμετέχει στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση του γεφυριού στην Πλάκα, αναγνωρίζοντας τον εμβληματικό του χαρακτήρα και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των 5,6 εκατ. ευρώ για το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης του ιστορικού γεφυριού.

-Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σχεδιάζεται επίσης πρόσκληση για την ανάδειξη περιοχών κοντά σε λίμνες και ποταμούς, με γνώμονα την ήπια ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι 20 εκατ. ευρώ.

-Ακόμη 25 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ θα διατεθούν για την αξιοποίηση των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών, δικαιοδοσίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού.

-Θα ανακοινωθεί άμεσα η πρόσκληση ύψους 120 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ, για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Στην Ήπειρο, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις και σημειώθηκε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Αξιολογήθηκαν θετικά οι 64 από τις 68 προτάσεις που υποβλήθηκαν και οι προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν άμεσα με 3,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στην Ήπειρο έχει δρομολογηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ η υλοποίηση δημοσίων έργων για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έξι προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ.

Προσλήψεις 350 νοσηλευτών και γιατρών
Στην Ήπειρο, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προβλέπεται να λειτουργήσουν μέσα στο 2017 και μέχρι το τέλος του χρόνου 5 τοπικές Μονάδες Υγείας στα Γιάννενα και από μία στην Αρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, δίνεται ένας συνεχής αγώνας για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό, αλλά και για την τεχνολογική αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Περιφέρειας.

Τους τελευταίους μήνες έχουν προσληφθεί πάνω από 350 νοσηλευτές και γιατροί, συνολικά, στα νοσοκομεία της Ηπείρου και υπάρχει η προοπτική το επόμενο διάστημα για μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων. Κάποιοι

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κάνει προσλήψεις και παρατήρησε: “θα μας κατηγορήσουν, βέβαια ότι κάνουμε προσλήψεις. Αλλά, ας μας κατηγορούν, γιατί με αυτό δεν κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που είναι η απαξίωση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας. Γιατί αυτό το πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού”

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εγκαταστάθηκε νέος Μαγνητικός Τομογράφος και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον νέο αξονικό τομογράφο στο Γενικό Νοσοκομείο ‘Αρτας, ο οποίος θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Επαναλειτουργούν τα ορθοπεδικά χειρουργεία στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο ενισχύθηκε με προσωπικό.

Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση
Στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Ηπείρου είπε ότι μπορεί η απλή αναλογική να δημιουργεί συνθέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά θα λειτουργήσει “διαλυτικά” στην αυτοδιοίκηση και στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του με τον περιφερειάρχη, λέγοντας: “Ως κυβέρνηση θέλουμε τη διαβούλευση και τον διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να φτιαχτεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να καθιστά αναγκαστικές αυτές τις συνεννοήσεις και τις συναινέσεις. Διότι, είναι εύκολο πράγμα να λέμε ότι καλό πράγμα η συναίνεση και η συνεννόηση, αρκεί να μην αφορά εμάς. Μπορεί να είναι καλό για μία κυβέρνηση που θα κυβερνά 11 εκατ. πολίτες, αλλά όχι για έναν δήμο που θα κυβερνά 100.000 δημότες ή μία περιφέρεια. Εγώ, λοιπόν, θα έλεγα, ότι δε μπορεί αυτή η χώρα να πάει μπροστά με το μοντέλο του χθες, ούτε στο κομμάτι της παραγωγής, ούτε όμως στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς που θα μας εξαναγκάζουν να καθόμαστε, να συζητάμε, να διαφωνούμε, αλλά να συνθέτουμε στο τέλος. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η συζήτηση για την απλή αναλογική και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει. Κι ας καταλήξουμε με συνθέσεις. Να δούμε, τι μοντέλο έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί αυτοί έχουν διαφορετικά από τα δικά μας; Και να δούμε τη βέλτιστη λύση και να προχωρήσουμε”.