Η εποχή της γέννας «δείχνει» την επιλόχειο κατάθλιψη – Οι επικίνδυνοι μήνες

Οι γυναίκες που γεννάνε χειμώνα ή άνοιξη, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γεννάνε φθινόπωρο ή καλοκαίρι, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Τζίε Τζου του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για 20.169 γυναίκες, που είχαν γεννήσει μεταξύ Ιουνίου 2015-Αυγούστου 2017 και από τις οποίες οι 817 (4,1%) είχαν εκδηλώσει επιλόχειο κατάθλιψη.

Μειωμένο κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης είχαν όσες γυναίκες είχαν μεγαλύτερης διάρκειας εγκυμοσύνη και ιδίως όσες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας. Όταν μια ώριμη γυναίκα γεννά ένα υγιές σωστά ανεπτυγμένο παιδί, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει μικρότερη πιθανότητα κατάθλιψης από ό,τι μια νέα γυναίκα που γεννά ένα πρόωρο μωρό.

Αυξημένος ήταν ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσες στη διάρκεια του τοκετού δεν είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναισθησία, με συνέπεια να πονέσουν περισσότερο. Ακόμη, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Ο τρόπος του τοκετού (φυσικός ή δια καισαρικής τομής) δεν φάνηκε να παίζει ρόλο.

Τουλάχιστον μία γυναίκα στις δέκα (10%) εμφανίζει άγχος ή κατάθλιψης μετά τη γέννα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λύπη, ανησυχία, αναστάτωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης κ.α. Η επιλόχειος κατάθλιψη οφείλεται σε ένα συνδυασμό ορμονικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας, ψυχολογικών προσαρμογών στο νέο ρόλο της μητέρας και σωματικής κόπωσης. Αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα, η ψυχική αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ελλειμματική σχέση με το βρέφος και σε πρόκληση στρες στην υπόλοιπη οικογένεια.

Το μήκος της καισαρικής τομής

Μια δεύτερη αμερικανική έρευνα, που παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, από ερευνητές με επικεφαλής την αναισθησιολόγο Δρ Ρουθ Λαντάου του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δείχνει ότι τόσο οι μικρού όσο και οι μεγάλου μήκους τομές πρέπει να αποφεύγονται από τους γιατρούς, όταν η γυναίκα γεννά δια καισαρικής τομής, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο πόνος μετά μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ιδανική τομή έχει μήκος 12 έως 17 εκατοστών. Τομές κάτω των 12 ή άνω των 17 εκατοστών αυξάνουν την πιθανότητα για πρόκληση μεγαλύτερου πόνου.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν στοιχεία για 690 καισαρικές τομές και παρακολούθησαν την μετεγχειρητική εξέλιξη των γυναικών για διάστημα έως ενός έτους, επεσήμαναν ότι οι τομές εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις, από εννέα έως 23 εκατοστά, ενώ και ο πόνος που μπορεί να νιώθει μια γυναίκα μετά, διαφέρει σημαντικά. Χρόνιο πόνο -ακόμη κι ένα έτος μετά τον τοκετό- βιώνουν πάντως ελάχιστες γυναίκες (κάτω του 3%).