Αλ. Τσίπρας: «Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει συλλήβδην τις πολυεθνικές»

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στην Πάτρα, στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας. Στις 12:30 ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη CBL PATRAS S.A (Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια Πατρών ΑΕ) και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους. Στις 18:00 συμμετείχε σε σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ στις 19:30 μίλησε στο συνέδριο.

Ο Πρωθυπουργός σε εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων

Την εταιρεία CBL (Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια Πατρών) επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 9ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου και των σχετικών επαφών που πραγματοποιεί. Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στους εργαστηριακούς χώρους και συνομίλησε αρκετή ώρα με τους εργαζόμενους. «Επέλεξα να σας συναντήσω και να επισκεφτώ τη συγκεκριμένη επιχείρηση γιατί είναι ένας πετυχημένος συνδυασμός βιομηχανίας και έρευνας, παραγωγής και νέας γνώσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη επιχείρηση αφήνει την αυτονομία στη γνώση και την ερευνητική διαδικασία. Παρότι μέρα που είναι σήμερα μπορεί να μας παρεξηγήσουν (σ.σ. που επέλεξε να επισκεφτεί μια φαρμακευτική εταιρεία την ώρα που συζητείται η Novartis) ωστόσο δεν μπορείς να κατηγορήσεις συλλήβδην τις πολυεθνικές εταιρείες, είπε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η CBL εξάγει το 95% της παραγωγής της και αυτό, είπε, αποτελεί απάντηση σε εκείνους που πιστεύουν ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί να παράξει, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως οι φαρμακοβιομηχανίες είναι από τις σημαντικότερες εξαγωγικές εταιρείες της Ελλάδας.

Για τους νέους ερευνητές και επιστήμονες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους νέους ερευνητές και επιστήμονες που έφυγαν από τη χώρα μας λόγω κρίσης, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημα το ανθρώπινο δυναμικό. Ο κ. Τσίπρας είπε πως η χώρα έχει την πιο υψηλά εκπαιδευμένη γενιά στην ιστορία, γενιά η οποία βρέθηκε στη μέση μιας πρωτοφανούς κρίσης όχι μόνο για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα. «Μιλάμε για την έξοδο από την κρίση και είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα αυτό τον Αύγουστο του 2018 αλλά το πραγματικό τέλος της κρίσης θα μπορούμε να το έχουμε όταν οι Έλληνες ερευνητές τελειώνοντας το πανεπιστήμιο θα μπορούν να μείνουν εδώ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχέδιο ενίσχυσης της έρευνας
Σημείωσε αναφορικά με την έρευνα πως η κυβέρνηση δρομολογεί ένα σχέδιο ενίσχυσης. «Εμείς το έχουμε εντοπίσει ως ανάγκη και ως πρόβλημα, γι’ αυτό και ακόμα τις πολύ δύσκολες στιγμές του 2015 […] αυξήσαμε τον δημόσιο προϋπολογισμό για την έρευνα. Φτάσαμε σήμερα να είμαστε στο 1% του ΑΕΠ στην έρευνα -είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που δίνεται από την ίδρυση του κράτους και αυτό είναι μια πιστοποίηση ότι έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και προσέθεσε. «Πιστεύω βαθιά πως κάθε ευρώ που δαπανάμε για την έρευνα επιστρέφεται στο διπλάσιο, ειδικά όταν η έρευνα βοηθά την παραγωγή. Η προοπτική του τέλους της κρίσης περνάει μέσα από την έρευνα και θέλει δρόμο πολύ, αλλά τα πράγματα αλλάζουν, προς το καλύτερο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «η δυναμική της εταιρείας σας και η δυνατότητά της να κάνει προσλήψεις το πιστοποιεί αυτό».

Όλ. Γεροβασίλη: «Η χώρα αλλάζει οριστικά σελίδα»
«Η χώρα αλλάζει οριστικά σελίδα και μαζί της αλλάζει και η ελληνική δημόσια διοίκηση» δήλωσε εξάλλου, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα, που διεξάγεται στην Πάτρα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Γεροβασίλη έκανε εκτενή αναφορά στις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με την ίδια αποσκοπούν ώστε η δημόσια διοίκηση «να αποτελεί πρότυπο διοικητικής οργάνωσης και ψηφιακής πρωτοπορίας». Η αρμόδια υπουργός έκανε λόγο για «εμβληματικά έργα», τα οποία «μεταβάλλουν το τοπίο στη δημόσια διοίκηση, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του νέου, μεταμνημονιακού τοπίου για τη χώρα».

Αλλάζει πίνακες στο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας

Μια νότα ανανέωσης πνέει στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι εξαιτίας κάποιας πολιτικής κίνησης, αλλά γιατί αλλάζει η διακόσμηση. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Instagram ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως ο πίνακας του Βολανάκη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» «κατέβηκε» για να εκτεθεί στο κοινό και στη θέση του μπήκε το τελευταίο έργο του Παναγιώτη Τέτση «Ύδρα 1». Το σχόλια που συνόδευε τις φωτογραφίες ήταν το εξής: «Ένας καινούργιος πίνακας κοσμεί από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου. Η «Ύδρα Ι», τελευταίος πίνακας του Παναγιώτη Τέτση, αντικατέστησε τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους, προκειμένου να εκτεθεί στο ευρύ κοινό».